FC Groningen hervat de competitie in mineur met 1-0 verlies

Ondanks het feit dat FC Groningen een hele behoorlijke eerste helft speelde en in Rotterdam tegen Excelsior beter was ging het na rust toch mis. Het Groningen van debuterend coach Dennis van der Ree stapte in Kralingen met een 1-0 nederlaag van het veld en blijft vijftiende in de Eredivisie met twaalf punten uit vijftien duels.

Leestijd: 2 minuten

FC Groningen speelt dinsdag duel tegen NEC uit zonder publiek

Veel aandacht ging uit naar de debutanten Thijmen Blokzijl (17) en Thom van Bergen (19). Van der Ree had besloten om beide spelers uit de eigen jeugd voor de leeuwen te gooien en zowel centrale verdediger Blokzijl als aanvaller Van Bergen beschaamden het vertrouwen niet. Helemaal niet in relatie tot de lastige situatie waarin de FC zit. Er stond veel druk op, omdat een nederlaag de positie op de ranglijst verder zou verslechteren.

Van der Ree schuwt harde beslissingen niet. Zo was aanvoerder, terwijl vele spelers geblesseerd waren, Joey Pelupessy gepasseerd. De nieuwbakken trainer koos voor andere namen. Zo kreeg Ragnar Oratmangoen een kans op het middenveld en groeide uit tot één van de beste spelers. Door voorkeur te geven aan de jeugd was het elftal gemiddeld slechts 21 jaar en 170 dagen oud. Het jongste team tot nu toe dit seizoen in de Eredivisie.

Dit jeugdige keurkorps had de wedstrijd voor rust in handen en kreeg diverse kansen om de score te openen. Met name Van Bergen had van dichtbij de trekker moeten overhalen, maar hij vond de doelman op zijn weg. Na de rust was het duidelijk minder en kreeg de thuisploeg de overhand. Met gevolgen. Een kleine twintig minuten voor tijd kopte aanvoerder Redouan El Yaakoubi bij de eerste paal de winnende treffer binnen. Daarna lukte het niet om nog tot hele grote kansen te komen.

Bij winst zou FC Groningen de Rotterdammers voorbij gaan op de ranglijst, maar het pakte anders uit. De kloof groeide naar vier punten en de Trots van het Noorden blijft onderin bungelen. De aansluiting naar boven is er nog wel, maar het is echt zaak om de komende weken punten te pakken. Komende week speelt Groningen twee keer thuis. Komende donderdag voor de beker tegen Spakenburg uitkomend in de Tweede Divisie. Zondagmiddag is koploper Feyenoord te gast in de Euroborg.