FC Groningen begint met 3-1 verlies aan week van de waarheid

Elf nederlagen in zeventien wedstrijden. Dat is de verdrietige balans van FC Groningen na de eerste seizoenshelft. Twaalf punten en vijftiende in de Eredivisie. Lange tijd leek Groningen in Heerenveen een puntje toe te kunnen voegen aan het totaal, maar in de laatste tien minuten ging het twee keer mis en stond er na het laatste fluitsignaal een 3-1 nederlaag in de Derby van het Noorden tegen sc Heerenveen op het scorebord.

Leestijd: 2 minuten

FC Groningen definitief zonder Määttä naar AZ

Doordat de concurrenten onderin ook verloren bracht het op de ranglijst geen verdere schade. FC Groningen speelde zonder eigen supporters in het Abe Lenstra Stadion. Burgemeester Van der Zwan van Heerenveen had halverwege vorige week besloten dat het uitvak maar voor de helft gevuld mocht zijn dit om ongeregeldheden, zoals in het recente verleden te voorkomen. Daar waren zowel de fans als de directie van FC Groningen het niet mee eens en bleven om die reden thuis.

Na een dramatische start herpakte de ploeg van coach Dennis van der Ree zich. Na vijf minuten stond de FC al achter. Thijmen Blokzijl schatte een duel met zijn tegenstander Amin Sarr verkeerd in waardoor de Zweed zo richting het doel kon en de rust bewaarde. Kort voor rust profiteerde Florian Kruger van verdedigende chaos na een hoekschop en tikte de gelijkmaker in. Na rust oogde FC Groningen lange tijd wat beter dan de Friezen en leek een punt haalbaar.

Maar het liep anders. Bij een corner een kleine tien minuten voor tijd liet debutant Mads Bech Sørensen zijn tegenstander Pelle van Amersfoort lopen en kon zo binnen knikken. Twee minuten later profiteerde Sarr met zijn tweede treffer van een in elkaar stortend kaartenhuis. Om daarmee de vijfde nederlaag na de winterstop in evenzovele wedstrijden te bezegelen. Zo verliest FC Groningen van de laatste 25 competitiewedstrijden maar liefst achttien keer.

De komende week is met donderdagavond een thuiswedstrijd tegen hekkensluiter SC Cambuur en zondag op bezoek bij nummer voorlaatst FC Volendam de week van de waarheid. Nu is het echt tijd om punten te pakken en de negatieve serie te doorbreken. Om en afstand te nemen van de laatste plaatsen en weer een beetje naar boven te kunnen kijken. Cruciaal om de negatieve beeldvorming van de laatste tijd in positieve zin te kantelen. De aftrap is donderdagavond om 18.45 uur.