Eindelijk weer overwinning voor FC Groningen; PEC Zwolle met 2-0 verslagen

Eindelijk weer blijde gezichten bij FC Groningen. In het eigen NoordLease Stadion werd voor het eerst sinds 24 december weer een wedstrijd gewonnen. Het werd 2-0 tegen PEC Zwolle. Acht wedstrijden had de FC niet weten te winnen. Zes keer werd het gelijk en twee keer volgde een nederlaag. Een eigen doelpunt van Ryan Thomas en Ajdin Hrustic scoorde vlak voor tijd de verlossende tweede treffer. FC Groningen staat dertiende in de Eredivisie met 29 punten uit 27 duels.

Leestijd: 2 minuten

Los van de reeks zonder zege kwamen de drie punten om een andere reden ook meer dan geroepen. De concurrenten onder Groningen wonnen zaterdagavond allemaal. Willem II, NAC Breda en Sparta Rotterdam kwamen alle drie dichterbij. En met het lastige programma van de komende weken in het achterhoofd kwam het helemaal goed uit. De komende weken staan AZ Alkmaar uit, Ajax thuis en sc Heerenveen uit op het programma. De vreugdetaferelen na het laatste fluitsignaal voor de dug-out van FC Groningen waren bijna aandoenlijk om te zien. Iedereen vloog elkaar om de hals alsof zojuist het kampioenschap binnengehaald was. Er was opluchting binnen de club en dat was duidelijk te zien.

Er was ook verdriet. Voor aanvang was er een minuut stilte en de thuisploeg speelde met rouwbanden. Het jonge zieke dochtertje van oud-speler en nu assistent-trainer bij Jong-FC Groningen Antoine van der Linden is vrijdag overleden. Dit emotionele begin weerhield Groningen er niet van om goed te beginnen. In de eerste helft speelde de thuisploeg heel behoorlijk. De openingstreffer was dan ook niet onverdiend. In de 25e minuut stond Tom van Weert aan de basis. Zijn voorzet werd door Thomas onfortuinlijk achter zijn eigen doelman gewerkt. Eigen doelpunt of niet de vreugde was er niet minder om.

Wat tegen Zwolle uiteindelijk niet gebeurde was het weggeven van een voorsprong. sterker nog het had voor de pauze 2-0 kunnen zijn. Mimoun Mahi stifte, op aangeven van Van Weert, de bal tegen de lat. Na een 1-0 ruststand was het na de pauze beduidend minder wat Groningen te bieden had. De gasten van trainer John van 't Schip kregen diverse kansen op de gelijkmaker, De grootste was voor Thomas die na ruim zeventig minuten op de lat schoot. Daar kwam Groningen goed weg. De beslissing liet heel lang op zich wachten. In de slotminuut speelde Hrustic de bal in het strafschopgebied knap vrij en schoot met rechts binnen. Daarna volgen nog zes minuten blessuretijd, maar die werden zonder kleurscheuren overleefd.