Egurrola zorgt voor Groningse tint bij sensationele Oranje vrouwen

Wat een ontknoping bij het Nederlands vrouwenelftal in de jacht op een Olympisch ticket in Parijs. De voetbalsters van bondscoach Andries Jonker stelden in de slotseconden van de extra tijd tegen België. de finale van de Nations League veilig. De held van de avond was Damaris Egurrola met twee treffers. Met een moeder uit Ten Boer.

Damiris Egurrala na haar debuut voor Oranje in Groningen

Alda Wienke zag haar in Florida geboren dochter schitteren in het Koning Willem II Stadion in Tilburg. Het was een spel der doelsaldi. Voorafgaand aan de laatste speelronde had Nederland evenveel punten als concurrent Engeland, maar een voorsprong van drie doelpunten.

Engeland had kort na rust al een 5-0 voorsprong te pakken tegen Schotland en waande zich veilig. Nederland had moeite met het stugge België en miste zeker na rust veel kansen. Lineth Beerensteyn maakte kort na rust haar tweede en zorgde voor een 2-0 voorsprong. Het duurde tot in blessuretijd dat er een goede afloop kwam.

Aan het begin van de extra tijd stond Damaris op de goede plek toen een kopbal van Lieke Martens-Van Leer via de lat op het hoofd van de middenvelder viel en grote vreugde zich meester maakte van alles en iedereen. Totdat nog geen minuut later duidelijk werd dat Engeland 6-0 had gemaakt in de slotseconde. Nederland had nog anderhalve minuut en daarin gebeurde het.

Invalster Romée Leuchter slingerde de bal nog een keer voor en Damaris, die goed kan koppen, torende boven iedereen uit en zag haar kopbal binnenvallen. Daarmee was kwalificatie voor de finale van de Nations League een feit. Met dank aan de Amerikaanse, Spaanse en Groningse speelster die op 8 april 2022 debuteerde voor Oranje. Notabene in de Euroborg tegen Cyprus. In 27 interlands scoorde ze inmiddels vijf keer. En met de twee tegen België schreef ze echt voetbalgeschiedenis. (Foto: Oranjevrouwen)