Donar weet net niet te winnen in België

De BNXT-League, waarin de beste Nederlandse en Belgische basketbalploegen spelen is alweer in de beslissende fase aanbeland. Donar is in de Elite Gold inmiddels opgeklommen naar de vijfde plaats en is na ZZ Leiden de best presterende Nederlandse club. De Groningers moesten woensdagavond met 74-72 de winst net aan nummer drie Kangoeroes Mechelen laten.

Het publiek laat Donar niet in de steek

Van het matig draaiende team aan het begin van het seizoen is niets meer te zien. Met een aantal nieuwe spelers is de technische staf onder leiding van Andrej Stimac erin geslaagd om van Donar een strijdbare ploeg te maken die voor niemand bang hoeft te zijn. Met vijf zeges in acht wedstrijden tijdens de BNXT-League doet Donar het meer dan gemiddeld goed. Daar waar de meeste Nederlandse teams het lastig hebben en wegzakken blijft Donar goed overeind.

Dat was in Mechelen niet anders. Voor hetzelfde geld had Donar de zesde zege meegenomen, maar het ging in de slotfase net mis. De score lag de hele wedstrijd dicht bij elkaar. Donar begon sterk en nam een 15-10 voorsprong. In de kleine sporthal nam Mechelen vervolgens het heft in handen en ging met een 17-15 voorsprong naar het tweede kwart. Daarin was Donar iets beter wat de ruststand op 37-35 in Gronings voordeel bracht.

De slotfase was beklijvend. Beide ploegen slaagden er niet in om een beslissende voorsprong te nemen, waardoor de laatste fase zinderend was. Donar kwam terug van een 60-54 achterstand. Een half minuutje voor tijd kwam Donar via een driepunter van Clay Mounce langszij; 72-72. Dat bleek niet voldoende om door te kunnen drukken, want een tweepunter van Mukubu betekende 74-72 voor de thuisploeg. Donar had nog vier seconden om te scoren, maar slaagde daar niet in.

Willem Brandwijk en Viktor Gaddefors waren beiden met veertien punten topscorer. Zaterdagavond kan Donar revanche nemen. Dan is Mechelen te gast in MartiniPlaza. Vrijdag 28 april volgt dan het slotakkoord in de Elite Gold in en tegen Oostende.