Donar neemt met vechtlust voorsprong in halve finale

De basketballers van Donar hebben zichzelf een enorme dienst bewezen door de eerste halve finale van de best-of-five serie tegen Leiden met 77-76 te winnen. Teddy Gipson besliste de wedstrijd door bij 76-76 een vrije worp raak te schieten. In de heksenketel van Leiden ging de wedstrijd op en neer. Donar knokte zich meerdere keren terug en werd voor de vechtlust beloond. De tweede wedstrijd is aanstaande zaterdag in MartiniPlaza.

Speciaal voor creatieve ZZP-ers: Donar Business Club Jump & Dunk

Het begin was nog moeizaam en deed denken aan hoe Donar dit seizoen menig wedstrijd speelde. Zonder overtuiging en niet precies weten wat te willen. De achterstand liep in het tweede kwart op naar zeventien punten; 41-24. Voor 1500 toeschouwers stond de thuisploeg halverwege met 47-39 voor. Het leek erop dat Leiden zoals vaker dit seizoen controle had over de wedstrijd en in staat zou zijn om een 1-0 voorsprong te nemen, maar het zou anders gaan. Na de pauze begon de ploeg van coach Erik Braal plots te basketballen en te vechten. De acht punten achterstand werden omgezet in een voorsprong; 59-53. Mede doordat het schot van afstand begon te vallen.

Daarna werd het vechten en gaf Leiden ook weer flink gas. Het lukte Donar niet om de marge vast te houden en met minder dan drie minuten te gaan stond de thuisploeg weer aan de goede kant van de score; 72-66. Daarmee dacht Leiden de tegenstander wel afgeschud te hebben, maar Donar richtte zich nog een keer op. Met dank aan Arvin Slagter. Hij maakte acht punten op rij in de slotfase en zo werd het 76-76. Gipson had geen zin in een verlenging en joeg de beslissende vrije worp door het netje. Deze overwinning zal Donar veel vertrouwen geven, waardoor ze met een positief gevoel de rest van de serie in kunnen gaan. Het thuisvoordeel is 'gestolen' en thuisvoordeel is vaak cruciaal.

Lance Jeter was topscorer met 14 punten. Arvin Slagter noteerde 13 punten.