Donar na verlenging verder in Europa; Lycurgus komt Europees tekort

Het was woensdagavond een ware thriller in MartiniPlaza. Donar versloeg in de allesbeslissende wedstrijd om wel of niet verder te gaan in Europa Antwerp Giants na verlenging met 84-82. Hierdoor gaan de Groningers naar de volgende fase in de strijd om de FIBA Europe Cup. Abiant Lycurgus daarentegen moet vrezen voor een langer verblijf in Europees verband. In het Duitse Düren ging de ploeg in de eerste wedstrijd voor een plek bij de laatste zestien in de CEV-Cup met 3-0 onderuit tegen SWD Powervolley. Over twee weken moet sowieso met 3-0 of 3-1 gewonnen worden om een golden set af te dwingen.

Leestijd: 2 minuten

Zelfstandige? Meld je aan voor het ZZP Event van Donar

Het was een avondje pure basketbalpromotie in een stijf uitverkocht MartiniPlaza. Het was een wedstrijd tegen de Belgen die over en weer ging. Meerdere keren leek het erop dat Donar ten onder ging, maar steeds knokte de ploeg zich terug in de wedstrijd. Zo stond Donar halverwege met 39-32 achter, maar tien minuten later stond er een 57-54 voorsprong op het bord. De slotfase was meer dan beklijvend. Met nog ruim een seconde te gaan in de reguliere speeltijd gooide Brandyn Curry raak, waardoor een nederlaag net voorkomen werd. Het gevolg was een verlenging.

In de extra tijd van vijf minuten ontliepen beide ploegen elkaar niks en kon het alle kanten op. Met het publiek op het puntje van de stoel was Arvin Slagter in de slotfase heel belangrijk. Hij pakte een rebound waarna hij Curry aan het werk zette met daar bovenop een driepunter die voor 82-78 zorgde. Toch slaagden de gasten erin om nog weer langszij te komen. Het was uiteindelijk Drago Pasalic elf seconden voor tijd met de winnende score. Daardoor is Donar nu verzekerd van nog zeker zes Europese wedstrijden. Te weten; Cluj-Napoca uit Roemenië, Keravnos uit Cyprus en Belfius Mons uit België. Curry was topscorer met 19 punten.

De winstkansen waren er zeker in de eerste set, maar Lycurgus verloor woensdagavond de eerste wedstrijd in de zestiende finale van de strijd om de CEV-Cup met 3-0 van SWD Powervolleys Düren. De setstanden waren 25-23, 25-18 en 25-19. Na afloop was de conclusie duidelijk. Niet iedereen had maximaal gepresteerd. 'Iedereen moet thuisgeven in deze wedstrijden. Als een aantal er niet zijn heb je geen kans,' aldus coach Arjan Taaij. Erik Mattson voegde eraan toe. 'We waren er niet klaar voor om tegen een ploeg die er mentaal en fysiek wel klaar voor was te spelen.' En aanvoerder Wytze Kooistra. ' Je moet met vier of vijf man in de flow komen en dat was onvoldoende het geval vandaag.'