sport

15 mei 2019, 11:11

Donar met verpletterende zege naar finale

Donar met verpletterende zege naar finale

Weinigen zullen er vooraf rekening mee gehouden hebben dat de basketballers van Donar met een zogeheten ‘clean sweep’ naar de finale om de landstitel zouden gaan. Toch is het zo. Donar won dinsdagavond in Leiden met maar liefst 93-63 van ZZ Leiden en dat betekende de derde zege in de best-of-five serie. In de finale treft Donar Landstede Zwolle of New Heroes Den Bosch.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leiden domineerde het seizoen en was lange tijd de beste ploeg in de competitie. Voor de formatie van coach Erik Braal was het duidelijk anders. Met vallen en opstaan ging het richting de play-offs. In de halve finale was alles anders. Donar kreeg het thuisvoordeel door vorige week de eerste halve finale in de Vijf Meihal te winnen en trok dat door. Leiden oogde vermoeid. De smalle selectie brak ze op. Bovendien werd dragende speler Mo Kherazzi door coach Rolf Franke uit de selectie gezet, waardoor het nog lastiger werd.

Daar had Donar uiteraard geen boodschap aan. Het won behalve het eerste alle kwarten en had de thuisploeg na drie kwarten gekraakt. Halverwege stond Donar met 33-32 achter, maar dat veranderde snel. Twee driepunters van Teddy Gipson zetten de toon. Jason Dourisseau en Rienk Mast, die ondanks een drukke examentijd sterk blijft spelen, volgden zijn voorbeeld. Een tweepunter van Thomas Koenis bracht de voorsprong voor het eerst boven de tien punten; 39-50. Deze sterke zeven minuten na rust waren beslissend. Leiden liet op geen enkele wijze blijken er nog iets van te kunnen maken. 

Na het derde kwart stond Donar met 58-47 voor. Een driepunter van Mast met nog vijf minuten te gaan betekende 73-53. De Groningers konden de plaatsing voor de finale al vieren en deden dat door te blijven scoren. De driepunters bleven vallen en zo kon er na vier keer tien minuten zuivere speeltijd een verpletterende zege genoteerd worden; 93-63. Lance Jeter en Teddy Gipson waren topscorer met 19 punten. De finale begint volgende week dinsdag. In de best-of-seven serie speelt Donar eerst uit.

De kaartverkoop voor de eerste twee thuisduels is inmiddels gestart.