Sport

Donar hoopt op doorstart

De rechtbank Noord-Nederland spreekt dinsdag het faillissement uit van de Stichting Prof Basketbal Groningen (Donar). Vanaf dat moment gaat de aangewezen curator kijken welke mogelijkheden er nog zijn. De primaire taak hierbij is om zoveel mogelijk geld uit de failliete boedel te generen.


Leestijd: 2 minuten

Er waren een kleine 3000 toeschouwers bij Donar
Er waren een kleine 3000 toeschouwers bij Donar

Nadat de Taskforce onder leiding van oud-bankier Jakob Klompien bekend maakte dat een naheffing van de Belastingdienst ter hoogte van 1,6 miljoen euro het in elkaar getimmerde reddingsplan om zeep hielp rest nog een laatste strohalm om ook komend seizoen topbasketbal in Groningen te kunnen spelen. Dat is een doorstart.

Klompien liet weten dat de 21 investeerders die ieder 25.000 euro geïnvesteerd hebben een bod uit willen brengen op de boedel. Hieronder valt het personeel, lopende contracten van spelers, beeldmerk, logo en het belangrijkste onderdeel de licentie. Een licentie is nodig ter legitimering om aan de competitie mee te mogen doen.

Hiervoor is de nieuwe juridische entiteit Donar Groningen BV opgericht. Hierin is het geld van de investeerders plus de opbrengst van de crowdfunding ondergebracht. Een totaalbedrag van 700.000 euro. Onder deze BV zou Donar verder kunnen omdat de totale schuld van meer dan 3,5 miljoen euro in de stichting achterblijft. Gevolg is wel dat vele schuldeisers met lege handen achterblijven. De fiscus staat vooraan in de rij als er nog geld te verdelen is.

Er is dekking voor de begroting van 1,7 miljoen voor het komende seizoen. Bestuurders voor de nieuwe organisatiestructuur zouden al gevonden zijn. Feit is wel dat als een club toe wil treden tot de BNXT League al minimaal een jaar gespeeld moet hebben. Het nieuwe Donar voldoet hier niet aan. Wellicht dat de positie van Donar als topclub met grote aanhang als zeer verzachtend werkt.

Klompien gaf maandag aan woensdag met de curator in gesprek te gaan en het bod neer te leggen. Dan is het aan de curator wat hiermee te doen. Wellicht zijn er meer kapers op de kust die de vrijgevallen licentie willen kopen. Daarnaast speelt de factor tijd een rol. Op 23 september staat de eerste competitiewedstrijd tegen Heroes Den Bosch op de planning.

Geen topbasketbal meer in Groningen is toch niet voor te stellen? Of dit realiteit wordt zal de komende dagen snel duidelijk zijn.