sport

30 nov 2017, 23:11

Donar dendert over Aris heen; sportieve revanche voor reglementaire 20-0 verlies

Donar dendert over Aris heen; sportieve revanche voor reglementaire 20-0 verlies

Terwijl amper een dag eerder bekend werd dat Donar de vorige uitwedstrijd tegen Aris Leeuwarden van achter de bestuurstafel met 20-0 verloren heeft, was de sportieve revanche donderdagavond zeer overtuigend. De Friezen werden met 112-65 MartiniPlaza uitgeschoten. Donar kreeg de reglementaire nederlaag op haar conto vanwege het feit dat coach Erik Braal voor de tweede keer in korte tijd vijf buitenlanders tegelijk op de vloer had staan. Dat is eentje teveel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het door het bestuur van Donar aangetekende beroep leidde tot niets, waardoor het voorgenomen bestuurlijke besluit van de DBL (Dutch Basketball League) realiteit werd. In het eerste kwart wervelde Donar al over het plankier getuige een 32-19 score aan het eind van de eerste tien minuten. Positief was de rentree van Arvin Slagter. Hij kwam in de beginfase al binnen de lijnen na twee maanden blessureleed. Op 29 september raakte de schutter geblesseerd aan zijn enkel. Halverwege was het al 55-32 en duidelijk dat het duel al gespeeld was.

Na de rust deed de thuisploeg er nog een schepje bovenop, waardoor Aris helemaal de weg kwijtraakte. De Groninger defensie stond nog scherper te verdedigen, waardoor de gasten vaak noodgedwongen moesten schieten. Dat leidde tot niks. Sterker nog Donar liep uit naar 76-34. Na drie kwarten stond het 82-48 met bij Donar al vijf spelers scorend in de dubbele cijfers. Jeugdspelers als Rien Mast en Tim Hoeve kwamen al snel binnen de lijnen en deden gewoon mee in het schuttersfestijn.

Sean Cunningham zorgde ervoor dat de honderd puntengrens doorbroken werd. Alle twaalf spelers kregen speeltijd zonder dat er tegelijk vijf buitenlanders in het veld stonden. Zo antwoordde Donar via 112-65 op de enige juiste manier door zich op sportieve wijze te laten zien. Daarmee de 20-0 nederlaag snel te laten vergeten. Evan Bruinsma was topscorer met 20 punten.

Het was de eerste van vier thuiswedstrijden op rij. Komende zondag volgt New Heroes uit Den Bosch. Komende woensdag valt de beslissing in de strijd om de FIBA Europe Cup. Donar moet van de Antwerp Giants winnen om de volgende ronde te bereiken. Als toetje komt koploper ZZ Leiden zaterdag 9 december op bezoek. De koploper met 14 uit 7. Donar staat tweede in de Dutch Basketball League met 12 uit 8.