sport

09 mei 2019, 07:07

Donar begint aan halve finale tegen Leiden

Donar begint aan halve finale tegen Leiden

Voor de basketballers van Donar breekt de spannendste periode van het seizoen aan. Om kans te blijven houden op het prolongeren van de landstitel moet in de halve finale ZZ Leiden verslagen worden. Leiden eindigde als eerste in de reguliere competitie. Donar kwam niet verder dan de vierde plaats en heeft daardoor geen thuisvoordeel. In een best-of-five serie moet derhalve een keer in Leiden gewonnen worden om kans te maken op de finale.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Beide ploegen troffen elkaar zeven keer dit seizoen. Aan het begin van het seizoen op 6 oktober versloeg Donar de Leidenaren in de strijd om de Supercup met 74-69. In de competitie was Leiden drie keer de sterkste. Medio maart won de ploeg van coach Erik Braal in de return van de halve bekerfinale met 79-78 in Leiden. Dat was net te weinig om de 71-66 nederlaag in de eerste halve finale goed te maken. Resumerend staat het 4-3 in het nadeel van Donar. Met de opmerking dat het verschil tussen beide ploegen altijd klein was en de strijd hevig was.

Dat biedt sowieso kansen voor Donar, maar de statistieken wijzen uit dat het zonder thuisvoordeel in een langere serie vaak een stuk moeilijker is om als winnaar uit de strijd te komen. Om goede kansen te hebben zal Donar stabieler moeten spelen dat dit seizoen lange tijd het geval geweest is. In de eerste kwartfinale tegen Den Helder wervelde Donar over het veld en won met meer dan vijftig punten verschil, terwijl het twee dagen later in de return veel spannender was en met slechts zes punten verschil gewonnen werd. 

Zaterdagavond staat om 19.30 uur de eerste thuiswedstrijd op het programma. Dinsdagavond 14 mei staat duel drie in Leiden op het programma.