sport

11 apr 2018, 05:05

Donar begint aan Europese halve finale; eerst in Venetië

Donar begint aan Europese halve finale; eerst in Venetië

Terwijl Donar in een heel druk speelschema zit om de eigen competitie tijdig af te ronden staat woensdagavond de eerste halve finale van de FIBA Europe Cup op het programma. In Italië is Reyer Venetia de tegenstander. Deze ploeg werd in haar geschiedenis drie keer landskampioen; 1942, 1943 en 2017.  In een competitie die beduidend hoger aangeslagen mag worden dan de Nederlandse, maar dit seizoen heeft tot nu toe laten zien dat Donar het Nederlandse niveau ver ontstegen is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De vraag is waar de grens van dit Donar ligt. Tot nu toe werden de meeste Europese hordes in de Europe Cup met speels gemak genomen. De Italianen worden woensdagavond gesteund door zo'n drieduizend fans. Het Palasport Guiseppe Taliercio biedt plek aan 3.500 mensen. Een paar honderd hiervan komen uit Groningen. De meesten op eigen gelegenheid en woensdagochtend vertrekt nog een groepje met het vliegtuig vanaf Groningen Airport Eelde. De Italianen waren eerder dit seizoen actief in de Champions League en acteerden dus op een hoger niveau dan de ploeg van coach Erik Braal.

Het grote gevaar bij de thuisploeg is Austin Daye. De 2.11 meter lange Amerikaan speelde bijna driehonderd wedstrijden in de Amerikaanse NBA, de sterkste competitie ter wereld. Waar hij in 2014 kampioen werd met de San Antonio Spurs. Ook beschikt Venetia over meerdere spelers die in de NBA Summer League gespeeld hebben. Het gaat dan om Michael Jenkins en Michael Bramos. Op voorhand klinkt het als een sterrenteam met een zeer brede basis. Of het Goliath tegen David wordt blijkt woensdagavond. Donar heeft dit seizoen in ieder geval laten zien dat het als team tot grote daden in staat is. Om 20-30 uur is de tip-off.