In beeld

Wat is de werkelijke waarde van een ergonomische werkplek?

We horen veel over de noodzaak om een werkplek ergonomisch in te richten. Dit betekent vooral dat er in de inrichting rekening wordt gehouden met de gezondheid en het welzijn. Je kunt hierbij denken aan het gebruik van ergonomische bureaustoelen in de kantoorruimte, maar bijvoorbeeld ook aan het op de juiste hoogte plaatsen van het computerscherm zodat de nek niet gebogen hoeft te worden. Een ergonomische werkplek biedt veel voordelen op het gebied van gezondheid en welzijn, waardoor het heel waardevol is voor werkgevers om hier rekening mee te houden. Het verlaagt bijvoorbeeld het verzuim. Wat zijn nu de belangrijkste voordelen van een ergonomische werkplek? Wij benoemen er een aantal.


Leestijd: 2 minuten

Lichamelijke klachten nemen af

Zeker mensen die op kantoor werken, ontwikkelen gemakkelijk lichamelijke klachten. Hierbij kan worden gedacht aan nek- en schouderklachten, rugklachten, hoofdpijn en zelfs duizeligheid. Een verkeerd ingerichte werkplek zorgt ervoor dat het scherm vanuit een verkeerde hoek wordt bekeken en dat het lichaam in een ongezonde houding wordt geplaatst om goed te kunnen werken. Dit zorgt op den duur voor diverse lichamelijke klachten. Deze klachten nemen af wanneer er gebruik wordt gemaakt van een ergonomische kantoorinrichting, bijvoorbeeld van Dijkgraaf. Bestaande klachten nemen af en nieuwe klachten ontwikkelen zich niet snel.

Een hoger comfort tijdens het werken

Wanneer je het lichaam in een gezonde positie kunt houden tijdens het werken, dan werkt dit veel comfortabeler. Is de werkhouding minder gezond, dan voel je snel de noodzaak om steeds te gaan verzitten en een andere houding aan te nemen. Dit wijst op discomfort. Ergonomisch ingerichte werkplekken stimuleren een gezonde werkhouding en verhogen op die manier het comfort tijdens het werken.

Een toename van productiviteit

Voor werkgevers is het natuurlijk belangrijk dat werknemers zo productief mogelijk zijn gedurende de dag. Ook voor werknemers is dit belangrijk. Hoe meer zij het gevoel hebben veel te hebben gedaan op een werkdag, hoe meer tevreden zij zijn over de werkdag. Ergonomische meubels zorgen voor minder afleidingen door ongemakken, waardoor de productiviteit automatisch hoger komt te liggen.

Aanpasbaar voor elke werknemer

Ergonomische meubels, zoals bureaustoelen en bureaus, zijn eenvoudig op een medewerker aan te passen. Zo kunnen zij op veel punten worden versteld. Vertrekt een medewerker en komt hier een nieuwe medewerker voor in de plaats die een stuk langer of juist korter is in lichaamslengte? Dan kunnen de ergonomische meubelstukken eenvoudig aangepast worden op de lichaamslengte van de nieuwe medewerker. Hierdoor zijn de meubels altijd voor elke werknemer geschikt.

Afname van het ziekteverzuim

Wanneer medewerkers langdurig werken aan een bureau dat voor hen te hoog of te laag is, dan ontwikkelen zij hierdoor klachten. Ditzelfde geldt natuurlijk voor andere meubelstukken. Zijn deze niet goed afgestemd op hun lichaam, dan worden er klachten ontwikkeld die met de tijd verergeren. Hierdoor neemt het risico op langdurige afwezigheid door klachten toe. Ergonomische werkplekken verlagen het ziekteverzuim en besparen op die manier kosten voor de werkgever.