De impact op Noord-Nederlandse bedrijven
Op het moment van schrijven handelt WTI rond de $65,6 per vat, terwijl Brent crude nabij de $66,7 ligt. Deze cijfers zien er misschien indrukwekkend uit, maar ze weerspiegelen eigenlijk een duidelijke trend van volatiliteit: nog maar een maand geleden lagen de prijzen boven de $80, maar zijn ze gedaald als gevolg van toenames in het OPEC+-aanbod.
Voor Noord-Nederlandse bedrijven is dit van groot belang. Ten eerste zijn energiekosten een aanzienlijk deel van de operationele uitgaven voor veel bedrijven in de regio – vooral in energie-intensieve sectoren zoals de maakindustrie, landbouw en logistiek.
Anderzijds kan volatiliteit twee kanten op gaan; handelaren die de olieprijs volgen via Plus500 zien al snel dat dalende olieprijzen doorgaans leiden tot lagere transport- en productiekosten, wat uiteindelijk de winstmarges ten goede komt. Tegelijkertijd moet elk bedrijf voorbereid zijn op plotselinge pieken die hun kosten op onvoorspelbare wijze kunnen verhogen.
Ten tweede kunnen schommelende olieprijzen zoals deze het overheidsbeleid inzake het stimuleren van schonere energie beïnvloeden. Zoals we eerder vermeldden, wordt Noord-Nederland een centrum voor innovatie op het gebied van hernieuwbare energie. Voor groene bedrijven in Groningen en elders in de regio zullen schommelende gas- en olieprijzen een positieve katalysator zijn die investeringen en ondersteuning voor groene technologieën versnelt.
Wanneer de prijzen van fossiele brandstoffen stijgen, is de kans natuurlijk veel groter dat beleidsmakers stimuleringsmaatregelen, subsidies en regelgevende kaders introduceren die hernieuwbare energie bevoordelen, en dat creëert nieuwe kansen voor lokale bedrijven die al betrokken zijn bij milieuvriendelijke projecten.
De toekomst voor Noord-Nederland
Hoe je het ook bekijkt, de toekomst voor Noord-Nederland is interessant. Wat de energiemarkten betreft, bevindt de regio zich op een kruispunt.
Aan de ene kant zal aanhoudende volatiliteit in olie- en gasprijzen traditionele energiebedrijven op scherp zetten, waarbij fluctuerende inkomsten en beleidslandschappen constante aanpassing vereisen. Aan de andere kant stimuleert de groeiende wereldwijde focus op sterke duurzaamheid en koolstofreductie ongekende investeringen in hernieuwbare energietechnologieën – een gebied waar veel Noord-Nederlandse bedrijven zich als leiders profileren.
Uiteindelijk moet de regio, om deze veranderingen het hoofd te bieden, streven naar flexibiliteit en vooruitstrevendheid. Bedrijven die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen zullen risico’s in verband met schommelende grondstofprijzen zorgvuldig moeten beheren en moeten voorkomen dat ze achterblijven, terwijl bedrijven in de groene sector deze opkomende kansen moeten benutten en hun innovaties moeten opschalen in lijn met stijgende grondstofprijzen en een toenemende vraag naar schone energieoplossingen.
Beide sectoren zullen ondersteuning krijgen, of het nu van hun eigen overheid is of via financieringsprogramma’s van de Europese Unie, maar de meest succesvolle bedrijven zullen de bedrijven zijn die de vinger aan de pols van de markt houden en de juiste keuzes maken.