In beeld

Waar wissel je je geld het slimst

Heb je plannen om op vakantie te gaan of moet je voor iets anders buiten de eurozone zijn? Dan heb je waarschijnlijk wat lokale valuta nodig. Maar waar kun je het beste geld wisselen? Geen zorgen, we duiken erin en helpen je op weg, zodat je straks niet alleen wijzer, maar ook rijker (in kennis én in valuta) je avontuur tegemoet gaat.


Leestijd: 2 minuten

Exchange money, Exchange US dollar or American dollars (USD) for EUR money, A man and women are exchanging dollars for euros.
Exchange money, Exchange US dollar or American dollars (USD) for EUR money, A man and women are exchanging dollars for euros.

Kijk verder dan je neus lang is

Het lijkt misschien makkelijk om even snel bij het eerste het beste wisselkantoor je geld om te ruilen, maar is dat wel zo slim? Niet echt. De kunst is om niet meteen te springen, maar even rond te neuzen. Vergelijk de wisselkoersen van verschillende aanbieders. Banken, online diensten en wisselkantoren hanteren namelijk allemaal hun eigen tarieven en kosten. Een beetje speurwerk kan je zo een paar extra biertjes of souvenirs opleveren op je reis.

De kleine lettertjes

Lees altijd de voorwaarden door. Ja, het is verleidelijk om die over te slaan, maar de duivel zit in de details, vooral als het gaat om extra kosten. Kijk niet alleen naar de wisselkoers, maar ook naar servicekosten of transactiekosten. Die kunnen flink verschillen en je voordeel zomaar tenietdoen.

Online is ook een optie

In het digitale tijdperk zijn er meer manieren dan ooit om aan je buitenlandse cash te komen. Online wisseldiensten bieden vaak scherpe tarieven en de mogelijkheid om je geld direct thuis te laten bezorgen. Handig, toch? Maar ook hier geldt: vergelijk en lees de voorwaarden.

Spreek de locals

Wie weet er beter waar je goed zit dan de mensen die er wonen? Als je al op je bestemming bent, vraag dan de locals naar hun ervaringen. Misschien is er wel een verborgen pareltje van een wisselkantoor waar je veel meer waar voor je geld krijgt.

Altijd een beetje reserve

Een laatste gouden tip: wissel niet al je geld in één keer. Het is slim om een beetje reserve in euro’s achter de hand te houden. Waarom? Nou, stel je voor dat de wisselkoers tijdens je reis gunstiger wordt. Dan kun je die extra euro’s omwisselen voor nog meer lokale valuta. Of misschien kom je wel terug van je reis met een onverwachte meevaller in je portemonnee. Wie weet wat voor avonturen je nog te wachten staan, of welke kansen je krijgt om je budget slim te besteden. Door flexibel te blijven met je budget, kun je maximaal profiteren van de lokale economie en nog meer genieten van je reis.

Dollars kopen en meer

Ga je naar de Verenigde Staten of een ander land waar de dollar regeert? Dan wil je natuurlijk zo veel mogelijk waar voor je euro. Volg deze tips, en je bent al een heel eind op de goede weg. Of je nu euro’s wilt wisselen voor dollars, ponden, yen of welke valuta dan ook, met een beetje kennis en voorbereiding op je dollars kopen kun je een stuk voordeliger uit zijn.

Zo, nu ben je klaar om je geld slim te wisselen. Het is echt niet zo ingewikkeld als het lijkt. Een beetje huiswerk vooraf kan je een mooie duit besparen. En zeg nou zelf dat geld geef je toch liever uit aan leuke dingen tijdens je reis?