In beeld

Slimme manieren om te besparen in de keuken 

Het gros van de Groningse huishoudens streeft naar een duurzame levensstijl, waarbij de impact op het milieu en klimaat zo goed mogelijk beperkt wordt. Waar het ene huishouden de thermostaat een graadje lager zet, kiest het andere gezin voor een investering in de verbetering van de isolatie in huis. Ook interessant bij het nastreven van een duurzame levensstijl: het besparen op het energieverbruik in de keuken. Overweeg je de aanschaf van een nieuwe keuken? In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je slim bespaart, zowel op je energieverbruik als in de kosten van een nieuwe keuken. Heb je bijvoorbeeld al eens gekeken naar de showroomkeukens die veel keukenzaken met hoge korting aanbieden? Het zijn keukens die plaats moeten maken voor nieuwe modellen. Ze zijn kwalitatief goed en vaak zelfs nog aanpasbaar. Vraag een adviseur in de winkel naar de mogelijkheden. Er is vaak meer mogelijk dan je in de eerste instantie denkt! 


Leestijd: 2 minuten

Keukenontwerp met energiezuinige apparaten 
Ga eens langs bij een keukenwinkel in Groningen, of kijk online naar het aanbod van keukenzaken. Het helpt je voor jezelf een beeld te vormen van de mogelijkheden die je tegenwoordig hebt bij het samenstellen van een keukenontwerp. Om geld over te houden en je ecologische voetafdruk te beperken, is het raadzaam om bewust te kiezen voor energiezuinige apparatuur. Kies voor keukenapparaten met een groen energielabel (A of beter). Dergelijke apparaten vergen vooraf mogelijk een grotere investering, maar zijn op langere termijn vrijwel altijd goedkoper. Ook in een bestaande keuken kan het interessant zijn om de keukenapparaten periodiek te vervangen voor een duurzamer alternatief. 

Kies voor een heetwaterkraan in plaats van de waterkoker 
Een van de keukentrends van dit moment is het gebruik van een heetwaterkraan in het ontwerp van keukens. Denk bijvoorbeeld aan de kranen van Quooker. Deze kranen leveren je direct kokend water, waardoor je geen losse waterkoker meer nodig hebt. Het is afhankelijk van de hoeveelheid kokend water die je dagelijks verbruikt, of een heetwaterkraan energiezuiniger is dan een losse waterkoker. Dat komt voornamelijk doordat de heetwaterkraan voortdurend op stand-by staat om het water warm te houden. Naarmate je meer kokend water gebruikt (vanaf 3 liter per dag), bijvoorbeeld ook om te koken, zal de heetwaterkraan de meest duurzame keuze zijn. 

Kies voor een kookplaat op basis van inductie 
Aansluitend op het voorgaande, is het interessant om de keuken te voorzien van een kookplaat op basis van inductie. Deze kookplaten zijn over het algemeen energiezuiniger dan de klassieke modellen op basis van gas. Evenals dat een oven op gas vrijwel standaard meer energie verbruikt dan een oven op elektriciteit. Daar komt nog bij dat de modellen op elektra veel sneller warm zijn dan een oven op gas. Heb je de mogelijkheid om zonnepanelen op het dak van je woning te leggen? Het helpt je nog meer te besparen op je verbruik van grijze stroom in huis. 

Geliefd is de kookplaat met een geïntegreerd afzuigsysteem. Onder meer Siemens en BORA bieden deze apparaten aan. Ze maken dat je niet langer een losse afzuigkap aan de wand nodig hebt voor het afvoeren van kookgeuren. Daarbij verbruikt zo’n combinatie veelal minder stroom dan het gebruik van twee losse apparaten: de kookplaat en een losse afzuigkap. 

Hergebruik de warmte uit de oven 
Heb je een ovenschotel bereid? De oven blijft vaak nog enige tijd warm. Hergebruik deze warmte voor bijvoorbeeld het bakken van een ontbijtcake, voor het bereiden van verse granola, enzovoorts. Het kost minder stroom om een oven langere tijd aan te laten staan, dan om deze twee keer op te warmen. Heb je de oven niet meer nodig? Laat deze in dat geval open, zodat de warmte uit de oven de kamers in huis instroomt.