In beeld

Prepaid creditcards populair onder Groningse studenten

Voor sommige dingen heb je gewoon een creditcard nodig, ook als student. Studeren in het buitenland wordt normaler, we doen vaker aankopen in buitenlandse webwinkels en we reizen er lustig op los in ons tussenjaar. Een prepaid creditcard is dan een echte uitkomst. Dat blijkt ook uit onderzoek, want steeds meer studenten, waaronder de Groningse, vragen zo’n handig kaartje aan.

Waarom de prepaid creditcard zo populair is onder studenten en waarom de studenten creditcard ervoor onder lijkt te doen, legt Mike, eigenaar van creditcardvergelijken en expert op het gebied van creditcards, ons haarfijn uit in dit artikel.


Leestijd: 4 minuten

Hoe werkt een prepaid creditcard eigenlijk?

Een prepaid creditcard is eigenlijk niet echt een creditcard te noemen. Het is een soort debit card waar je eerst zelf tegoed op stort, waarna je er direct mee kan betalen. Is het tegoed op, dan wordt de kaart onbruikbaar tot je er opnieuw geld naar overmaakt. Dat geld overmaken kan overigens heel eenvoudig met iDeal. Rood staan en in de schulden komen is met een prepaid kaart dus niet mogelijk. 

Iedereen vanaf 18 jaar kan heel eenvoudig een prepaid creditcard aanvragen. Vaak duurt dit maar vijf tot tien minuten en heb je hem vervolgens binnen enkele werkdagen in huis.

En een studentencreditcard dan?

Een prepaid creditcard verschilt aanzienlijk van een speciale studenten creditcard. Zo werkt een studenten creditcard bijvoorbeeld hetzelfde als een reguliere creditcard, je bouwt dus kortlopende schulden op en betaalt deze aan het eind van elke maand terug aan de creditcardmaatschappij. 

Het bestedingslimiet is bij een studenten creditcard echter wel lager dan bij een reguliere creditcard, maar daarentegen liggen de aanvraageisen ook lager. Toch geldt er ook bij een studenten creditcard een minimale inkomenseis en wordt er een BKR toetsing gedaan. Je kan een studenten creditcard alleen aanvragen als je tussen de 18 en 27 jaar oud bent en ingeschreven staat voor een studie. Ben je ouder dan 27 jaar, dan kom je niet meer in aanmerking. 

Waarom zijn de prepaid creditcards zo populair onder studenten?

Er zijn verschillende redenen waarom Groningse studenten veelvuldig een prepaid creditcard aanvragen. De experts van www.creditcardvergelijken.nl hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. 

Geen aanvraageisen

Elke Nederlander van 18 jaar en ouder kan zonder problemen een prepaid creditcard aanvragen. Er geldt geen inkomenseis en er wordt geen BKR toetsing gedaan. 

Controle over je uitgaven

Je kan met een prepaid creditcard nooit meer geld besteden dan je vooraf had bedacht. Dit omdat je eerst geld op de kaart moet storten, voor je het kan uitgeven. Daarbij kan je in de bijbehorende app overzichtelijk en nauwkeurig jouw uitgavepatroon inzien.

Schulden zijn niet mogelijk

Je betaalt met een prepaid creditcard al je aankopen vooraf en niet achteraf, zoals met een reguliere creditcard. Omdat je vooruit betaalt, zit je nooit vast aan (kortlopende) leningen of rentes hierop.

Gratis of lage jaarlijkse bijdrage

Veel prepaid creditcards zijn gratis aan te vragen of kennen een eenmalige kleine bijdrage voor de fysieke kaart. Als je al een jaarlijkse bijdrage betaalt, is dit vaak maar een klein bedrag. 

Zelfde functies als een reguliere creditcard

Buiten het feit dat je eerst geld op jouw kaart moet zetten voor je hem kunt gebruiken, zijn de functies van een prepaid creditcard gelijk aan die van een reguliere creditcard. Ook de prepaid card is wereldwijd te gebruiken in zowel online webshops als fysieke bedrijven en inmiddels kan je er zelfs mee in- en uitchecken in het openbaar vervoer

Extra voordelen

Sommige prepaid creditcards komen met fijne extra’s, zoals een gratis betaalrekening, verschillende verzekeringen of de mogelijkheid om zonder wisselkoersopslag in vreemde valuta te kunnen betalen. Over het algemeen geldt dat hoe meer voordelen een creditcard biedt, hoe hoger de kosten zijn.

Zijn er ook nadelen?

Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. De belangrijkste nadelen van de prepaid card staan hieronder opgesomd. 

Niet overal geaccepteerd

De meeste prepaid creditcards worden geweigerd als het aankomt op bijvoorbeeld het huren van een auto, het maken van hotelreserveringen of het boeken van een vliegtuigvlucht. Hier heb je een reguliere (studenten)creditcard voor nodig.

Beperkte klantenservice

Meerdere financiële instellingen die prepaid creditcards aanbieden hebben geen fysiek kantoor (in Nederland) of een Nederlandse helpdesk. Daarnaast zijn meerdere aanbieders nog niet zo lang geleden opgericht, waardoor je geen goed beeld hebt van de kwaliteit van de dienstverlening. 

Eventuele extra kosten

Het kan zijn dat er extra kosten worden berekend, bijvoorbeeld als je jouw kaart wil opladen of opheffen. Soms wordt er zelfs een bedrag per transactie gerekend. Deze kosten zal je bij het gebruik van een reguliere (studenten)creditcard niet tegenkomen.

Welke creditcard kies jij?

De Groningse studenten hebben hun voorkeur duidelijk laten blijken, maar is een prepaid creditcard nu beter dan een studenten creditcard? Het antwoord op die vraag is niet zo eenduidig te geven en kan per individu verschillen. 

Als je op zoek bent naar een creditcard die eenvoudig aan te vragen is en waar je niet teveel van verlangt, dan is een prepaid creditcard een prima keuze. Voldoe je aan alle aanvraagcriteria van de studenten creditcard, wil je jouw creditcard echt overal voor kunnen gebruiken en wil je iets meer luxe en voordelen, dan is een studenten creditcard weer een betere optie voor jou. Al met al is er eigenlijk altijd wel een creditcard die perfect bij jouw wensen en eisen past!