In beeld

Oplaadpunt vinden voor elektrische auto: waar op letten?

De overheid doet er alles aan om elektrisch rijden te stimuleren. Dit is noodzakelijk om de klimaatdoelen in 2030 te kunnen halen. Toch vinden veel mensen het lastig om deze overstap te maken. Het is nogal wat. Je auto opladen… daar komt toch veel bij kijken. Sommige mensen ervaren hier veel stress door. Want wat als je niet op tijd een oplaadpunt kunt vinden? Zijn er überhaupt wel genoeg laadpunten in Nederland? Die zorgen zijn in veel gevallen gelukkig ongegrond. De infrastructuur met betrekking tot elektrisch rijden is in ons land heel goed. We zijn zelfs koploper in vergelijking met onze buurlanden. Bovendien blijft het aantal oplaadstations met de dag toenemen en doet het kabinet er alles aan om deze groei vast te houden. 


Leestijd: 2 minuten

Kortom: genoeg reden om toch die sprong in het diepe te wagen en elektrisch te gaan rijden. Wel is het goed om je alvast een beetje in te lezen. Want weet je eigenlijk wel waar je op moet letten bij het vinden van een oplaadpunt? Hoe maak je de juiste keuze? In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij. Zo word je binnen no-time een doorgewinterde EV-bestuurder. 

Openbare laadpunten gebruiken 

Als je elektrisch rijdt, kom je er niet onderuit om ook openbare laadpunten te gebruiken. Zeker als je thuis niet over de mogelijkheid beschikt om een laadpaal te plaatsen. Openbare laadpunten zijn er gelukkig genoeg, maar de tarieven kunnen flink uiteen lopen. Daarom is het goed om een laadpalen app te downloaden. Hierop zijn de meeste laadpunten in Nederland te zien. In de meeste apps wordt bovendien ook nog actuele informatie over de laadpalen gegeven. Zo zie je bijvoorbeeld in één oogopslag of de laadpaal wel of niet in gebruik is. 

Houd hierbij ook rekening met de laadsnelheid. Dit verschilt per laadpunt. Er zijn laadpalen waar de auto soms wel zes uur aan moet staan, alvorens de accu volledig is opgeladen. Er zijn echter ook zogenaamde snelladers waarbij je na een luttele dertig minuten weer je weg kunt vervolgen. Welke keuze je het beste kunt maken, is volledig afhankelijk van waar je naar op zoek bent en hoe de rest van de dag eruitziet. Als je bijvoorbeeld een lange rit maakt, wil je je weg snel vervolgen en biedt een snellader de uitkomst. Zal je echter lang op dezelfde plek blijven? Bijvoorbeeld omdat je aan het werk gaat of omdat je de auto pas de volgende dag weer nodig hebt? Dan kun je ook voor een lader met een tragere laadsnelheid kiezen. De laadsnelheid heeft immers ook invloed op het tarief. 

Thuis opladen 


Het is het goedkoopst om thuis de auto op te laden. In dat geval betaal je immers enkel het gewone elektriciteitstarief. Het is nog goedkoper als je huis ook nog eens is voorzien van zonnepanelen en je je auto dus met voor een groot deel zelf opgewekte elektriciteit kunt opladen. Als je over de mogelijkheid beschikt om thuis een laadpaal te plaatsen, dan is dit ook zeker de moeite waard. Zo kan je flink geld besparen en hoef je nooit met een lege accu te staan.