In beeld

Groningse bedrijven kiezen voor elektrificatie van het wagenpark 

Recente cijfers van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) laten zien dat het wagenpark met zakelijke leaseauto’s in het afgelopen jaar opnieuw fors toenam. Overigens geldt dat niet alleen voor de zakelijke leaseauto’s; ook particulieren kiezen vaker voor het leasen van een auto, evenals dat het wagenpark met bestelwagens groeide. Het past bij het beeld dat Groningse bedrijven, maar ook organisaties elders in Nederland, inzetten op het verduurzamen van hun wagenpark. Van de auto’s die middels een leasecontract worden afgenomen gaat het steeds vaker om elektrische voertuigen. 


Leestijd: 2 minuten

Niet alleen een zakelijke leasewagen is vaker elektrisch; ook investeren bedrijven steeds meer in bijvoorbeeld een elektrische stapelaar of heftruck. Deze hulpmiddelen binnen magazijnen en werkplaatsen verbeteren de werkomstandigheden voor het personeel en dragen bij aan het behoud van het milieu en klimaat. 

Voordelen van elektrische machinerie binnen organisaties 
De bewuste keuze voor het elektrificeren van de machinerie binnen organisaties biedt verschillende voordelen. Zo heeft een elektrische stapelaar of bijvoorbeeld een elektrische veegmachine een positief effect op het comfort van het personeel. Dat zit met name in het feit dat het werk makkelijker wordt en efficiënter kan worden uitgevoerd met deze hulpmiddelen. Waar veel werk voorheen volledig handmatig werd gedaan, gebruikt men er tegenwoordig een machine voor. 

Ook wordt de werkplaats schoner met de bewuste keuze voor elektrische machines. In plaats van in de schadelijke uitstootgassen van een heftruck of diesel te moeten werken, profiteert het personeel met een elektrische heftruck van aanmerkelijk schonere lucht. Niet onbelangrijk is dat elektromotoren over het algemeen minder onderhoud nodig hebben dan de motoren op diesel en benzine. Dat leidt tot lagere onderhoudskosten en vaak een langere levensduur van deze machines. 

Elektrische leasewagens resulteren in lagere kosten 
Door personeel een elektrische leasewagen aan te bieden zien bedrijven hun lasten afnemen. Het is fiscaal aantrekkelijk om een elektrisch voertuig aan te bieden aan medewerkers. Daarbij zijn de auto’s goed te combineren met de investering in een zonne-energiesysteem op het dak van het bedrijfspand. De combinatie maakt dat een groot deel van de benodigde brandstof zelf kan worden opgewekt. Laat medewerkers hun auto’s gedurende de werkdag op het parkeerterrein van je organisatie opladen. 

Een ander aspect om rekening mee te houden is het gegeven dat consumenten duurzaamheid vaker meenemen in hun koopbeslissing. Wanneer bedrijven hetzelfde of een vergelijkbaar product voor nagenoeg dezelfde prijs aanbieden, kiest een consument voor het meest duurzame bedrijf.