In beeld

Elektrische auto kopen en direct overschrijven populair 

Cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) laten zien dat het aantal verkochte elektrische auto’s de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Waar in 2015 nog 9.368 volledig elektrische modellen verkocht werden, waren dat er in 2022 al 84.633. In het eerste deel van 2023 werden er 58.433 verkocht. De groei in het aantal plugin hybride modellen is minder groot. Waar in 2015 78.163 plugin hybride auto’s verkocht werden, waren dat er in de jaren daarna 6.186 (2020), 39.894 (2021) en 49.274 (2022). Het eerste deel van 2023 leverde de verkoop van 37.802 plugin hybride auto’s op. 


Leestijd: 1 minuut

EV charging station for electric car in concept of green energy and eco power produced from sustainable source to supply to charger station in order to reduce CO2 emission .
EV charging station for electric car in concept of green energy and eco power produced from sustainable source to supply to charger station in order to reduce CO2 emission .

Groningse huishoudens die voor de aanschaf van een elektrische auto kiezen, laten deze tegenwoordig heel gemakkelijk en snel overschrijven. Een kenteken auto overschrijven doe je bij een van de meer dan 750 kentekenloketten in Nederland, waarvan je er meerdere rond Groningen vindt. Op zoek naar het kentekenloket in de buurt van jouw woning? Je vindt een overzicht op een website als Kentekenloket.nl. 

Subsidie voor de aankoop van een elektrische auto
Dat de vraag naar elektrische auto’s toeneemt is niet onverklaarbaar. Onder meer de subsidie die door de overheid wordt aangeboden voor de aanschaf van een nieuwe- of tweedehands elektrische auto maakt deze investering interessant. De subsidie wordt overigens niet alleen voor de aankoop van deze auto’s aangeboden, maar ook voor het leasen hiervan. Het wordt consumenten aangeraden een elektrische auto al in het eerste deel van het nieuwe jaar aan te schaffen. Zo weet je zeker dat er nog voldoende budget in de subsidiepot zit. 

Gebruik van elektrische auto als thuisbatterij 
Een andere trend is het gebruik van een elektrische auto als thuisbatterij. Het zelf opslaan van opgewekte groene stroom in huis wordt de komende jaren mogelijk nog aantrekkelijker. Dit heeft te maken met de salderingsregeling die naar alle waarschijnlijkheid wordt aangepast. Momenteel is het salderen van groene stroom nog mogelijk. Dit leidt tot grote financiële voordelen voor huishoudens met zonnepanelen, ten opzichte van de huishoudens zonder. Het langzaam afbouwen van deze salderingsregeling moet hier een eind aan maken. 

Daar komt bij dat verschillende energieleveranciers per 1 januari 2024 een heffing rekenen aan huishoudens die een overschot aan groene stroom salderen. Het maakt het verkopen van de groene stroom minder aantrekkelijk en het opslaan hiervan op de accu van de elektrische auto des te meer. Niet alle elektrische auto’s ondersteunen deze Vehicle-to-Home-technologie. Een aspect om rekening mee te houden als je zelf een elektrisch model aanschaft.