In beeld

De toekomst van energie: Hoe de overgang naar hernieuwbare energie de economie zal beïnvloeden

Energie is tegenwoordig een van de snelst groeiende sectoren. Met de groei en ontwikkeling van de technologie zien we dat de industrie wordt gevraagd om nieuwe energiebronnen te vinden.


Leestijd: 4 minuten

Wat is de huidige situatie?

Vandaag de dag zijn de belangrijkste energiebronnen die de hele wereld gebruikt aardgas, steenkool en olie. Ze kunnen niet-hernieuwbaar worden genoemd. Dat wil zeggen dat de vorming en terugwinning van dergelijke bronnen veel langzamer gaat dan het gebruik ervan. Toch blijft de mens ze gebruiken. Conventionele energie is afhankelijk van de hoeveelheid en omvang van het aanbod van dergelijke bronnen en hun prijzen. De prijs van aardgas koers bijvoorbeeld enorm schommelen. Dit zorgt voor instabiliteit op de wereldmarkt.

Bovendien heeft dit ernstige gevolgen voor het milieu. Thermische centrales stoten veel stoffen uit in de atmosfeer, wat bijdraagt aan de verergering van het broeikaseffect. En de direct beschikbare reserves zijn al lang opgebruikt. We moeten dus nog verder en nog dieper zoeken. Het kost namelijk veel meer mankracht om dezelfde hoeveelheid steenkool of olie te winnen.

Gelukkig is er een alternatief dat binnen handbereik ligt. De overheid en eerlijke bedrijven investeren al in innovatie – hernieuwbare energie. Hernieuwbare bronnen worden veel sneller door onze planeet aangevuld. Daardoor zijn ze bijna altijd beschikbaar voor gebruik. Bijvoorbeeld zonne-, wind- en waterkracht, maar ook biogas. Ze zijn een economisch schone vorm van energie, omdat er geen afval is wanneer ze worden gebruikt. Dit betekent dat het water en de lucht schoon blijven. Laten we ze eens nader bekijken.

Soorten nieuwe technologieën in de energiesector:

  • Zonne-energie. Je hebt waarschijnlijk al gehoord van zonnepanelen en -panelen. Dit zijn de panelen die gewoon zonlicht omzetten in energie en elektriciteit. De panelen zijn erg groot en worden meestal op daken of grote oppervlakken geplaatst.

  • Windenergie. Windturbines in de vorm van grote palen met wieken maken gebruik van de wind. Om de kracht van de wind te maximaliseren, worden ze offshore of in grote velden geplaatst.

  • Waterkracht of elektriciteit uit water. Het principe van werken met water is heel eenvoudig, het doet alles voor ons. Waterstromen zetten grote turbines in beweging. Zo ontstaat energie.

  • Bio-energie. Biomassa is natuurlijk organisch materiaal. Bijvoorbeeld hout, stro of voedselafval. Ze worden verbrand of omgezet in gas of vloeistof. Biomassa is een goed alternatief voor olie en kolen.

Voor- en nadelen van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen

Hernieuwbare energie is de energie van de toekomst. Het is gemakkelijk te automatiseren en vereist geen menselijke aanwezigheid. Bovendien zal de overstap naar dit type energie het economische plaatje echt veranderen. Het zal de afhankelijkheid van het lange proces van fossiele winning en import verminderen en de milieu-impact op de natuur verminderen – dit zijn slechts enkele van de voordelen. De koolstofuitstoot zal dalen omdat het gebruik van bijvoorbeeld zonne- of windenergie snel populair zal worden. Duitsland, Denemarken en China maken hier al gebruik van. Hun voorbeelden laten zien dat de overgang wel degelijk mogelijk en zeer effectief is.

De overgang naar hernieuwbare energiebronnen heeft een positief effect op de economie. Nieuwe manieren van werken vereisen de juiste specialisten. Zij die apparatuur kunnen onderhouden, nieuwe technologieën kunnen ontwikkelen en in de productie kunnen werken. Daarom kunnen we verwachten dat omscholings- en bijscholingscursussen worden gestart en dat er nieuwe banen worden gecreëerd. Op deze manier wordt de efficiëntie van de productiedeelnemers verhoogd en de werkloosheid verlaagd.

Er zijn echter verschillende complexiteiten waardoor dit niet voor alle landen beschikbaar is. In het geval van waterkracht is bijvoorbeeld een groot kustgebied vereist. En omdat hernieuwbare energie onvoorspelbaar kan zijn, kan het moeilijk zijn om er gebruik van te maken. Gelukkig is er al een manier bedacht om gewonnen energie op te slaan – in verschillende soorten batterijen.

Hernieuwbare energie is ook voor jou beschikbaar.

Tegenwoordig is er een andere manier om energie op te wekken – gedecentraliseerde energie. Iedereen kan beginnen met het opwekken van elektriciteit voor zijn landhuis of kleine bedrijf. Je hoeft alleen maar zonnepanelen op het dak van je huis te installeren. Of begin het te verwarmen met de resten van je tuinwerk – zaagsel.

De markt biedt ook een andere oplossing voor privégebruik – een miniatuurreactor voor thuis. Hij is veilig, klein en eenvoudig. En het belangrijkste – hij is niet schadelijk voor het milieu. Samengevat. Hernieuwbare energiebronnen zijn inderdaad zeer noodzakelijk voor ons om deze sector van de economie verder te ontwikkelen. Met behulp daarvan kunnen we het milieu beschermen en “schone” energieopties bieden aan toekomstige generaties. Gas, olie en kolen kunnen immers elk moment opraken.