In beeld

Cryptotrends om in de gaten te houden: Is 2025 het jaar van pre-sale tokens?

We zitten nog niet eens halverwege 2025 en de crypto-industrie laat zich alweer van z’n grillige kant zien. De volatiliteit is gebleven, maar er tekent zich ook een duidelijke trend af: de opmars van pre-sale tokens.
Die term heb je vast al vaker voorbij zien komen op X of in je Telegram-groep, mits je wat interesse toont in crypto. Maar wat zit er nou echt achter die hype, en waarom lijkt juist 2025 het jaar waarin die tokens serieus terrein winnen?
Het draait allemaal om timing, vertrouwen en toegang. En dat klinkt simpeler dan het is.


Leestijd: 2 minuten

Pre-sales zijn geen nieuw concept, maar wel flink geëvolueerd

Als je al een tijdje meeloopt in de cryptowereld, weet je dat pre-sales al jaren bestaan. In de ICO-gekte (“Initial Coin Offering”) van enkele jaren terug werden tokens vaak verkocht voordat er überhaupt een product was. De meesten eindigden in de prullenbak. Toch is het idee blijven hangen: wie vroeg instapt, pakt de grootste winst. Tenminste, als het goed gaat – maar dan is die winst dan ook reusachtig, we spreken hier over duizenden procenten.

In 2025 zie je een volwassenere aanpak. Projecten zijn beter voorbereid, KYC en smart contract audits zijn steeds vaker verplicht. Het gaat niet langer alleen om hype bij de beste presale crypto, maar ook om professionele analyses, solide fundering en langetermijnpotentieel. En dat maakt het aantrekkelijker voor particuliere investeerders die in 2021 nog hun vingers brandden aan deze grillige markt.

Toenemend wantrouwen richting traditionele exchanges helpt pre-sales een handje

Een andere reden waarom pre-sales booming zijn, is het groeiende wantrouwen richting centrale beurzen. Denk aan het FTX-debacle van 2022 en de aanhoudende onduidelijkheid over regelgeving in de VS en Europa. Steeds meer mensen willen direct toegang tot projecten, zonder tussenkomst van grote spelers.

Daar komt bij dat veel pre-sales tegenwoordig decentraal verlopen. Launchpads gebruiken smart contracts die deelname automatiseren zonder dat je je tokens eerst ergens hoeft te plaatsen. Dat past in de bredere trend van decentralisatie en autonomie, iets waar 2025 stevig op verder borduurt.

Retail-investeerders worden kritischer – en actiever

Wat ook opvalt dit jaar: de doorsnee crypto-investeerder is niet meer de gokker die alleen op memes inzet. Er is een zekere mate van analyse in het spel gekomen. Community’s op Discord of Reddit gaan tegenwoordig diep in op tokenomics, “vesting schedules” en “use cases”. Pre-sales zijn daardoor geen wilde sprong meer in het diepe, maar eerder een vroege beursgang met een risico-inslag.

En omdat de meeste mensen de boot misten bij grote coins als Solana of Avalanche, zoeken ze nu naar de volgende potentiële klapper. Pre-sales geven het gevoel van een tweede kans, een nieuwe ronde waar je nog wél op tijd kunt instappen.

Regelgeving blijft de joker – zowel een kans als een risico

Een punt waar je in 2025 niet omheen kunt: regelgeving. De Europese MiCAR-regels zijn in werking getreden, wat zorgt voor meer duidelijkheid binnen de EU. Veel pre-sales die zich richten op Europese investeerders moeten daar nu rekening mee houden. Dat betekent transparantere processen, meer documentatie en strengere controles.

In de VS is het beeld nog wat waziger. De SEC blijft met losse flodders schieten, waardoor veel projecten kiezen voor een pre-sale in andere rechtsgebieden. Ironisch genoeg zorgt dat voor een golf aan innovaties buiten de VS, met een toename aan projecten uit Azië en Oost-Europa. En dat betekent ook: meer kansen voor wie zijn netwerk buiten de standaardkanalen uitbreidt.