nieuws

09 mei 2001, 00:12

Zyklon: 'Walgelijke naam, maar geen rechts-extremistische groep'

De gemeente Groningen ziet geen aanleiding om een optreden van de omstreden Noorse band Zyklon te verbieden. Dat hebben B en W gistermiddag tijdens de wekelijkse persconferentie bekend gemakt. Wethouder Pattje (PvdA) walgt weliswaar van de naam van de groep, maar uit onderzoek is de gemeente niet gebleken dat er sprake is van rechts-extremisme.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het geplande optreden van de groep woensdagavond in het cultuurcentrum De Oosterpoort, gaat dan ook gewoon door. Anti-fascistische jongeren hebben inmiddels aangekondigd acties te zullen houden rond het optreden van de band.
In een verklaring laat het college van B en W dinsdagmiddag weten geen uitspraak over de waarde of wenselijkheid van cultuuruitingen te willen doen. ‘Dat is geen taak van de overheid. Maar als er strafbare feiten worden gepleegd dan gaat het college er vanuit dat het openbaar ministerie daar naar kijkt’, aldus de verklaring.
De naam van de Noorse metalband lijkt te verwijzen naar het gas waarmee in de Tweede Wereldoorlog joden werden omgebracht. ‘Dit soort verwijzingen kunnen gewoon niet, zelfs al is het als grap bedoelt’, zegt Jelle Klaas van de Internationale Socialisten (IS). De IS en Groningse antifascisten en andere linkse organisaties gaan zich beraden over de wijze waarop ze actie kunnen voeren. ‘We willen niet de toeschouwers treffen, dat zijn onwetende metalfans, die niet weten waar ze het over hebben. Misschien gaan we informatie teksten van de band verspreiden, maar dat moeten we nog beslissen’, aldus Jelle Klaas. *
Ook het cultuurcentrum De Oosterpoort vindt dat het concert gewoon door moet gaan, omdat kunst nooit onderwerp van censuur mag zijn.