nieuws

25 sep 2000, 00:12

Zweeftrein populair bij inwoners noord-Nederland

Een grote meerderheid van de inwoners van Groningen en Drenthe vindt dat er een zweeftrein moet komen tussen Amsterdam, Groningen en Duitsland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Meer dan tweederde van de deelnemers aan een representatieve steekproef vindt bovendien dat de noordelijke provincies zelf ook zouden moeten bijdragen aan de aanlegkosten van die zweeflijn.
Dat blijkt uit een opinieonderzoek dat door de Rijksuniversiteit Groningen is uitgevoerd in opdracht van het Nieuwsblad van het Noorden. De resultaten van het onderzoek werden zaterdag bekend gemaakt. * Volgens de onderzoekers vindt 64 procent van de bevolking van Groningen en Drenthe de aanleg van een zweeftrein tussen de Randstad en Groningen een goede zaak. Er is ook weerstand tegen de komst van een zweeftrein. Het gaat daarbij om 29 procent van de ondervraagden; zij zijn bang dat er dankzij de treinverbinding meer mensen uit de Randstad naar het Noorden trekken, waardoor de rust zou worden verstoord en de woningprijzen zullen stijgen.
Maar een ruime meerderheid vindt dat een zweeftrein er wel zou moeten komen: 67 procent van de ondervraagden geeft aan dat de zweeftrein nodig is voor de verdere economische ontwikkeling van het Noorden.