nieuws

01 aug 2001, 00:12

‘Zwartvissers’ worden strenger gecontroleerd

Het Provinciaal Groninger Fonds (FGP) gaat strenger controleren op ‘zwartvissers’ in de stad. Vissers die een overtreding begaan, kunnen rekenen op een boete die kan oplopen tot honderdtachtig gulden. Dat meldt het Groninger Dagblad van maandag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Volwassenen die een loopje nemen met de regels zijn gewoon de klos. Ze vissen somsmet superprofessionele materialen, hebben twee tot drie hengels in het water en houden hele stukken walkant bezet, “ vertelt Henk Mensinga van het PGF. Sommige karpervissers staan volgens Mensinga zelfs ’s nachts langs de vijvers. De hengels waarschuwen dan met een piepje voor een naderende vis.
De nachtelijke vissers bezorgen de omwonenden van de vijvers veel overlast. Extra strenge controle is daarom op z’n plaats. “Straks stelt de gemeente nog een algemeen visverbod in en moeten de goeden weer onder de kwaden lijden,” aldus Mensinga.
De stadsvijvers zijn behoorlijk populair onder de vissers, weet Mensinga. Vooral die in het noorden van de stad zijn geliefd. De buitengewoon opsporingsambtenaar van het PGF heeft het dan ook tamelijk druk met het uitschrijven van bekeuringen. De meest voorkomende overtreding is het vissen met meer dan één hengel. Ook de papieren zijn regelmatig niet in orde.
Voor het vissen in de stad-Groningse vijvers heeft de visser een vergunning en visakte nodig. Jongeren tot de leeftijd van vijftien jaar hebben een jeugdvergunning nodig. Voor deze vergunning moet symbolisch twee kwartjes betaald worden.