nieuws

05 dec 2000, 00:12

Zwarte Stationsplein Groningen eindelijk vrij na sloop noodgebouwen

Het ‘zwarte plein’ voor het Hoofdstation in Groningen komt weer vrij nu slopers een begin hebben gemaakt met het verwijderen van de noodgebouwen. Er zijn grootse plannen met dit zwarte plein, waar het Peerd van Ome Loeks nu weer vrijelijk kan grazen. Dat meldt de eerste editie van het Nieuwsblad van het Noorden, vanmiddag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op het Stationsplein hebben twee jaar lang noodgebouwen gestaan ten behoeve van de restauratie, de winkel van Bruna en voor het grenswisselkantoor. Dat was noodzakelijk in verband met de opknapbeurt van het monumentale Groningse Hoofdstation. Maar nu dat station helemaal klaar is en het restaurant in het oude gebouw is teruggekeerd, was het noodgebouw niet meer nodig.
Wie voor hij de trein instapt nog even een krantje wil kopen bij de Bruna kan tijdelijk terecht in een houten keet op het station zelf,. Bruna krijgt weliswaar een totaal nieuwe winkel op het station , maar de bouw daarvan is nog amper begonnen, dus deze tijdschriften-handelaar blijft voorlopig nog aangewezen op een noodvoorziening.
Wat de spectaculaire plannen voor het Stationsplein betreft: die zijn nog in de maak. Eerder dit jaar gaf de gemeente opdracht aan architect Kees Christiaanse om een mooi ontwerp te maken voor het plein. Dat is naar verwachting pas eind van dit jaar klaar. Nader nieuws over de kwestie in het Nieuwsblad van vandaag op pa,. 9.