Nieuws

Zware beving bij Bedum onwaarschijnlijk

Het is onwaarschijnlijk dat gaswinning in Bedum leidt tot een aardbeving die sterker is dan 3.9 op de schaal van Richter. Dat blijkt uit een analyse van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) op verzoek van de gemeente Bedum. Het is onwaarschijnlijk dat gaswinning in Bedum leidt tot een aardbeving die sterker is dan 3.9 op de schaal van Richter. Dat blijkt uit een analyse van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) op verzoek van de gemeente Bedum.


Leestijd: 1 minuut

De NAM boort sinds begin februari bij Bedum naar gas. Het gaat om een kleiner gasveld, dat niet in verbinding staat met het Groningenveld. Uit onderzoek van SodM en de NAM blijkt onder andere dat de breuken onder Bedum te klein zijn om zware aardschokken te veroorzaken.

Een maximale kracht van 3.9 is voor SodM aanvaardbaar. In januari van dit jaar werd duidelijk dat gaswinning in het grote Groningenveld kan leiden tot een beving met een kracht van 4 tot 5 op de schaal van Richter. Eerder werd die maximale kracht nog geschat op 3.9. SodM adviseerde vervolgens de gaswinning in het veld te beperken.