nieuws

11 aug 2001, 00:12

'Zuip-je-zat’ in de Groningse studentenstad

Eerstejaarsstudenten in Groningen kunnen tijdens een introductieprogramma dat volgende week begint deelnemen aan opmerkelijke kennismakingsprogramma’s. In het pand van de studentenvereniging Hendrik de Cock kunnen ze meedoen aan een piekuur, onder de naam: ‘Zuip je zat’. Of aan een ‘Rad van Drank’, een wereldrecordpoging bier-estafette of het onderdeel: ‘zuipen kreng!’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat is opvallend, omdat de Rijksuniversiteit Groningen alcoholgebruik in de introductietijd ontmoedigt. Dat gebeurt naar aanleiding van het feit dat vier jaar geleden een student door overmatig drankgebruik om het leven kwam. Vorig jaar lieten eerstejaars studenten al weten dat ze de strenge anti-alcoholprogramma’s overdreven vonden. Volgens woordvoerder Wilja Overeijnder van Hendrik de Cock is men zich dit jaar nog steeds bewust van wat er vier jaar geleden is gebeurd. 'Dat leeft hier nog steeds'.
‘Iedereen beseft wat er is gebeurd, en als mensen dronken aan de bar zitten, krijgen ze bij ons niets meer. De bewuste programma-onderdelen zijn dan ook ironisch bedoeld. Want hoe erg het ook is wat er is gebeurd, een beetje leut moet er blijven’. Vandaar dat mensen die de drank-onderdelen niet zien zitten kunnen kiezen uit alternatieve bezigheden als bloemetjes vouwen, Paaseieren zoeken, onbeperkt ranja drinken of de Koekiemonster-of-the-year contest.