nieuws

16 nov 2000, 00:12

Zuinige Universiteit combineert kunstwerk met fietsenstalling

De kunstenaar Lex Bekink gaat voor de Rijksuniversiteit Groningen een kunstwerk bouwen. Het gaat om twee banken van tien en vijf meter lang die ook nog eens gebruikt kunnen worden als fietsenstalling.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De banken komen bij de nieuwbouw van de Faculteit PPSW te staan aan de Grote Kruisstraat. Omdat het hier een vrij volle omgeving betreft wilde gaf de universiteit vijf kunstenaars de opdracht om een functioneel kunstwerk te maken dat niet al te veel de aandacht opeist.
De banken van Bekink steunen op tachtig stalen platen die allemaal de vorm hebben van een mensfiguur. Ze moeten in oktober 2001 klaar zijn. Bekink maakte als ontwerper furore als uitvinder van de step die tot koffer kan worden ingeklapt. Ook ontwierp hij de sokkels van de beelden die de universiteit de afgelopen jaren plaatste.
De RuG besloot in 1994 ter ere van haar 380-jarig om jaarlijks, tot haar 400-jarig bestaan in 2014, een beeld te laten ontwerpen. Het eerstkomende beeld verrijst in de Grote Lelievijver op het Zernikecomplex. Ieder jaar is een andere faculteit aan de beurt. Volgend jaar maakt de Medische faculteit goede kans op een kunstwerk.