nieuws

18 okt 2000, 00:12

Zuidlaardermarkt beleeft de minimaal achthonderdste jaargang

De Zuidlaardermarkt, de grootste paardenmarkt van Europa, trekt ieder jaar 150.000 bezoekers naar de kop van Drenthe. Dinsdag is de achthonderdste editie op rij.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’Maar waarschijnlijk zijn het er meer geweest’’, zegt marktbeheerder J. Mellema. ‘’Monniken zijn pas gaan tellen in 1200’’. Kroonprins Willem Alexander onthulde afgelopen vrijdag een kunstwerk ter gelegenheid van dit minimaal 800-jarige bestaan.
Vorig jaar werden er 2285 paarden, 845 runderen en vijf lama’s aangevoerd. Vierhonderd marktkooplieden bezetten vier kilometer kramen.
De monniken van het klooster in Aduard trokken rond het jaar 1000 te paard naar Zuidlaren om te handelen. De ligging aan de toenmalige weg naar het Zuiden en de kruising van de wegen naar Groningen en Noord-Duitsland, België en Luxemburg stond garant voor het eeuwenlange succes.
Het oudste marktverhaal is vanaf 1232 overgeleverd. In dat jaar belegerden de Drenthen en Fivelingoers de stad Groningen. De Stadjers, inwoners van Groningen, deden een uitval en achtervolgden de belegeraars tot Zuidlaren, waar de markt in volle gang was. De martkgangers vluchtten en lieten hun hele hebben en houwen achter. Het dorp werd verwoest en de kerk ging in vlammen op. Voor dinsdag wordt slechts een buitje verwacht.
De dag gaat dinsdag om 6.00 uur van start en zal met een groot vuurwerk afgesloten worden.