nieuws

23 aug 2001, 00:12

‘Zonnepanelen op vernieuwde Grote Markt’, aldus Milieu-defensie

Een windenergie-toren en zonnepanelen horen een plaats te krijgen op de vernieuwde Grote Markt. Door daar ook aandacht te schenken aan alternatieve energie kan Groningen een stevige bijdrage leveren in het klimaatbeleid.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat vindt Milieudefensie Groningen, die vindt dat er op de vernieuwde Grote Markt niet alleen aandacht moet komen voor cultuur en voor historie, maar ook voor duurzame energie-opwekking. Volgens woordvoeder Evert Hassink heeft Groningen straks een unieke gelegenheid om zonne-energie op te wekken. Daarbij moet dan maximaal geprofiteerd worden van het feit dat de noordwand bijna de hele dag zon heeft. Zonnepanelen kunnen architectonisch ook een aanwinst zijn voor de stad, wanneer ze althans integraal in het nieuwe ontwerp voor die wand worden opgenomen.
En windenergie aan de Grote Markt hoeft volgens Milieudefensie ook geen utopie te zijn. Want weliswaar zou een windmolen inderdaad misstaan op de markt, windenergie kan ook heel goed op andere wijze worden ‘gewonnen’. Namelijk met behulp van moderne windenergietorens, met verticaal draaiende raderen.
Voor de Stalstraat tenslotte pleit Milieudefensie Groningen voor een ‘nat kunstwerk’ dat herinnert aan het water dat er ooit was, voordat Groningen ontstond aan het einde van de Hondsrug.