nieuws

23 aug 2000, 00:12

Zonlicht tast kleurrijke gevel Groninger Museum aan

Het karakteristieke gebouw van het Groninger Museum is de afgelopen vijf jaar verbleekt door ultraviolette zonnestralen. Hoewel het leken niet direct zal opvallen, is er een zichtbaar kleurverschil ontstaan tussen de gevelpartijen aan de zonrijke voorkant en de schaduwrijke achterkant van het kleurrijke gebouw. Het verfletsen betreft vooral het Mendini-paviljoen en de gouden depottoren aan de westelijke gevel van het museum.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De directie van het Groninger Museum bevestigt het verbleken van de kwetsbare gevelplaten, maar maakt zich er vooralsnog geen zorgen over. “Het is niet abnormaal dat dit gebeurt”, stelt woordvoerder José Selbach. “Maar we zijn er natuurlijk te allen tijde op gefocust het museum zo goed mogelijk te conserveren.” De invretende werking van het zonlicht is naar haar mening nog niet in een zorgwekkend stadium beland.
Het aanbrengen van een nieuwe laag van transparante vernis zou het proces een halt toe kunnen roepen, maar brengt een prijzige investering met zich mee. Hierover moet eerst overleg worden gepleegd met de gemeente, die zorg draagt voor de onderhoud van het gebouw. Bovendien stelt de leverancier van de gevelplaten dat het hoogtepunt van de verkleuring reeds bereikt is. Er zit een garantie van tien jaar op de platen, die nu ruim vijf jaar de gevel van het pand sieren.
Het Groninger Museum werd ontworpen door de Italiaanse architect Alessandro Mendini. Het gebouw opende in oktober 1994 zijn deuren voor het publiek.