nieuws

18 aug 2000, 00:12

Zomerfestival Noorderzon 2000 verandert Groningen in spectaculair theater

Het internationale zomerfestival Noorderzon 2000 verandert de komende anderhalve week Groningen in een openluchtarena voor theater en muziek. In het Noorderplantsoen in de stad treden artiesten op uit onder meer Chili, Frankrijk en Nederland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘We zijn er klaar voor’, stelt woordvoerder Hanneke Huls namens de organisatie. ‘De kaartverkoop gaat hard. De Groningse cabaretgroep Vrouw Holland is bijvoorbeeld uitverkocht’. Naar verwachting zullen vele tienduizenden mensen het festival bezoeken.
Publiekstrekker is het Chileense Teatro del Silencio, een theatraal circus. Hun programma is gebaseerd op Alice in Wonderland. De opening van het festival is Lola Muance, een kunstproject in het plantsoen. De Franse kunstenaar Pierre Surtel van dit project heeft speciaal voor dit festival een aantal kunstwerken gemaakt. De Fransman schept met zijn lichtshow een bijzondere sfeer in het park.
Het park is al van de juiste atmosfeer voorzien. De Groningse kunstenaar Gerriet Postma heeft tweeduizend plastic bloemen gemaakt van plastic buizen en emmers. Het kunstwerk staat pontificaal in de vijver van het Noorderplantsoen en biedt en surrealistische aanblik.
Het theaterstuk Cooking with Elvis is een Nederlandse show. Het stuk van de Engelsman Lee Hall is vertaald door de veelzijdige Jules Deelder. In deze zwarte komedie verziekt een invalide geraakte Elvis-imitator het leven van zijn familie.
Dit jaar is er voor het eerste aandacht voor de moderne dj-cultuur. In de zogeheten Ballyhoo Lounge kunnen liefhebbers genieten van sessies van dj’s. Naast deze lounge is het Casa Electronica ingericht, een containerpark waar kunstenaars en muzikanten multi-media shows geven.
Noorderzon 2000 loopt nog tot en met 27 augustus.