nieuws

25 sep 2000, 00:12

Zilver voor Groningse roeister Anneke Venema!

Eindelijk is er ook een zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen terecht gekomen bij een Groningse sporter. Een sportvrouw, wel te verstaan: Anneke Venema, roeister bij GYAS. Ze maakte zondag deel uit van de nationale acht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Anneke Venema is Gyas'meest succesvolle roeister ooit. In een spannende finale tijdens de Olympische Spelen roeide de nationale acht naar een zilveren medaille. Een prestatie waarmee Venema de eerste Olympische medaille voor Gyas verdiende.
Vier jaar geleden roeide Anneke nog als reserve van de nationale acht tijdens de spelen van Atlanta in de twee-zonder. Na een jaartje er tussen uit (waarin zij als coach een succesvolle eerstejaars acht begeleidde) pakte zij het roeien weer op en was daarbij direct succesvol. Diverse overwinningen in de skiff en de twee-zonder brachten haar terug aan de nationale roeitop en bondscoach René Mijnders, die in Atlanta de gouden Holland Acht coachte, kon niet om haar heen.
De aanpak van Mijnders, die de dames minder onder druk zette dan de voormalige damescoach Kris Korzeniowski, werkte zichtbaar. De acht werd sterker en sterker en voer in de aanloop naar de Spelen op internationale wedstrijden voorin mee en wist zelfs af en toe de winst te pakken
De verwachtingen voor de Spelen van Sydney waren dan ook hooggespannen. In de voorwedstrijd pakte de acht, na een matige eerste kilometer, direct de winst ten koste van Canada en de Verenigde Staten. In de andere serie was Roemenië slechts enkele seconden sneller. Toch waren de Nederlandse dames overtuigd van hun kansen op het goud. De voorwedstrijd was de eerste race in een lange tijd en pas in de laatste kilometer ging het goed lopen. In de finale zouden de vrouwen dan ook voor het goud gaan, klonk het zelfverzekerd.
De acht startte snel, weliswaar minder snel dan de Wit-Russinnen, maar die moesten dit al snel bekopen. De Roemeense acht stoomde snel op met in haar kielzog de Dames-Holland Acht. Het veld bleef lange tijd redelijk gesloten totdat de Roemenen een beslissende afstand namen. De Nederlandse dames probeerden het nog wel, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met de zilveren medaille.
Voor Anneke Venema komt hiermee een einde aan een lange periode van intensief trainen. Veelal in Amsterdam en regelmatig in Groningen. Binnenkort zal zij terugkeren in Groningen en gehuldigd worden op Gyas als het eerste lid dat een Olympische medaille gewonnen heeft.
Had Anneke goud gewonnen, dan was er een goede kans geweest dat zij de Nederlandse vlag tijdens de sluitings-ceremonie had mogen dragen. Als gevolg van veel stemmen stond Anneke ten tijde van het roeien van haar finale bovenaan in de stand op het Internet, waarmee de vaandeldrager gekozen wordt. Helaas is de eer voorbehouden aan een gouden medaille-winnaar, maar de Groningse fans hebben zich in ieder geval laten zien.