Nieuws

‘Zeventig procent kleine zelfstandigen in Groningen staat water tot aan de lippen’

‘Niet dertig procent, maar wel zeventig procent van de kleine zelfstandigen in Groningen staat het water tot aan de lippen.’ Deze hartenkreet werd gisteravond geslaakt tijdens een algemene ledenvergadering van de Groningen City Club, de organisatie van ondernemers in de binnenstad.


Leestijd: 2 minuten

Tijdens deze bijeenkomst werd er gesproken over de toekomst van de Groninger binnenstad. Diverse aanwezigen lieten weten zich grote zorgen te maken over de positie van de zelfstandige ondernemers. Momenteel lijkt er sprake van grote onzekerheid bij de consument en wordt er aanzienlijk minder besteed.

Wat te doen?

Op de vraag wat er moet gebeuren liepen de antwoorden uiteen. Volgens enkele ondernemers is de bereikbaarheid van Groningen nog steeds een groot probleem. ‘Er is concurrentie van internet en van megastores. Maar voor ons is het lastig om daarmee te concurreren wanneer de bereikbaarheid hier zo slecht is. Dat is in Groningen nog steeds een groot probleem en daar moet echt iets aan gedaan worden.’

Circulatieplan

Ook volgens directeur Helena Koster van De Bijenkorf is de bereikbaarheid en vindbaarheid nog steeds een groot probleem. ‘Alle zakelijke bezoekers weten niet hoe ze bij ons kunnen komen wanneer ze met de auto zijn. Het verkeerscirculatieplan is een drama. Er zijn geen goede borden en er is geen bewegwijzering. Groningen moet niet discussiëren over de tram, maar over basisvoorzieningen om de bereikbaarheid te verbeteren’, zo betoogde ze.

Overigens vindt ze wel dat Groningen een stad is met veel kansen en mogelijkheden, maar moeten die kansen nog wel beter benut worden. Zo deed ze de suggestie om tijdens de feestdagen de Martinitoren veel mooier uit te lichten, net zoals in New York gebeurt.

Maastricht

Maar er waren ook aanwezigen die vonden dat het met de bereikbaarheid van Groningen helemaal niet zo slecht is gesteld. Een ondernemer uit Maastricht, die ook bedrijven heeft in Groningen, zei daarover: ‘Ach, jullie kennen helemaal niet zo’n fileprobleem als in Maastricht. De files in Groningen zijn echt een lachertje in vergelijking tot Maastricht en de Randstad’.

Volgens deze ondernemer is Groningen een heel interessante stad, en zal dat zeker zo blijven. Maar het viel hem wel op dat veel producten hier zeer goedkoop worden aangeboden. ‘Je zou net zoals in Maastricht moeten gaan voor kwaliteit. Daarvoor komen mensen nog steeds graag naar de stad’, zo betoogde hij. Ook andere aanwezigen vonden dat Groningse winkels zichzelf ‘opnieuw moeten uitvinden’, door aantrekkelijke producten en mooie presentaties.