nieuws

25 jun 2009, 08:08

Zet Vindicat de toon met saaie nieuwbouw Grote Markt?

Groningen haalt alles uit de kast om het Groninger Forum te bouwen. Ondertussen gaat de planvorming voor de oostzijde van de Grote Markt ook gewoon verder. Zo is onlangs het plan van architectenbureau De Zwarte Hond bekend gemaakt. De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad schrok zich een hoedje en vond het maar een saai gebouw. Fractievoorzitter Drewes de Haan hoopt nu maar niet dat de rest van de oost-wand ook zo saai wordt. Daarom diende De Haan een motie in, waarin de gemeenteraad uitsprak dat de rest van de nieuwe oostwand wat minder saai en gevarieerder gaat worden. In zijn weblog in de Digitale Stad Groningen schrijft Drewes de Haan:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Ik zit natuurlijk ook in de gemeenteraad om kritisch te kijken of het allemaal wel goed zit. Dat vonden wij niet bij de nieuwste plannen voor de nieuwe Oostzijde. Het nieuwe gebouw van Vindicat, een ontwerp van de Zwarte Hond is nog tot daar aan toe. Zorgelijk was wel dat de drie afgewezen ontwerpen er wel erg veel op leken’.


‘Het lijkt erop dat het beeldkwaliteitsplan voor de nieuwe oostwand zo dwingend is dat er maar één soort gevel uit kan komen. Als dat zo is dan weten we ook hoe de rest van de nieuwe oostwand er uit komt te zien. Namelijk vrijwel hetzelfde als het nieuwe gebouw van Vindicat. En dan vind ik de nieuwe oostwand te saai worden.

We willen meer variatie. Variatie in bouwhoogte, variatie in verdiepingshoogte en variatie in materiaalgebruik. Om dat te bereiken heb ik een motie ‘Minder Saai’ ingediend, waarin we het College van B&W oproepen bij de supervisor Thomas Müller meer variatie te bepleiten. De motie is unaniem aangenomen.’’

www.dsg.nl