nieuws

20 apr 2001, 00:12

Zelfmoordconsulenten: ,,Justitie maakt zich schuldig aan heksenjacht’’

Stichting De Einder verwijt justitie Groningen een ,,heksenjacht’’ tegen twee zelfmoordconsulenten die vorige week werden gearresteerd op verdenking van levensberoving op verzoek van een 81-jarige Groningse.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Niet alleen zou het tweetal onterecht zijn aangehouden, ook zou justitie ,,oost-Europese praktijken’’ hebben gebruikt om het tweetal ,,murw’’ te krijgen. Dit stelt J. Hilarius, oprichter en adviseur van de stichting, die zich ten doel stelt mensen met een doodswens te begeleiden.
De politie Groningen hield de 58-jarige man en de 77-jarige vrouw uit Drenthe vorige week aan. Het lichaam van de bejaarde vrouw werd op 6 april aangetroffen in haar woning. Omdat er onduidelijkheid was over de omstandigheden waardoor zij het leven had gelaten, startte de politie een onderzoek. Hieruit kwam naar voren dat het tweetal betrokken is geweest bij het overlijden van de vrouw, die door verstikking om het leven bleek te zijn gekomen.
Stichting De Einder stelt zich ten doel mensen te begeleiden die dood willen. De zogenaamde ‘zelfmoordconsulenten’ zijn omstreden in Nederland. Advies over zelfdoding is over het algemeen niet strafbaar, hulp bij zelfdoding door niet-medici wel. De recent aangenomen euthanasiewet biedt een regeling die euthanasie die door een arts wordt gepleegd wèl ongestraft mogelijk maakt. Wanneer het vergrijp wordt bewezen, kan hen een maximale gevangenisstraf van 12 jaar wachten.
Volgens voorman Hilarius was er geen enkele reden om de consulenten aan te houden. ,,Wij doen slechts humaan werk’’, stelt hij. ,,Onze medewerkers durven onder ogen te zien dat er nou eenmaal mensen zijn die genoeg hebben van deze wereld.’’ Jaarlijks begeleidt de stichting zo’n driehonderd mensen tijdens het sterfproces. ,,Maar alle consulenten eerbiedigen te allen tijde de filosofie van ,,handjes thuis’’. We zijn het niet met de wetgeving eens, maar respecteren hem uiteraard wel.’’
Persofficier H. Schut van het Openbaar Ministerie Groningen ontkent de aantijgingen van Hilarius. ,,Wij bestrijden ten stelligste dat er geen reden zou zijn om de verdachten aan te houden’’, beklemtoont Schut. In het kader van het onderzoek kan hij verder geen informatie over de zaak verstrekken. ,,Maar als er onoorbare praktijken waren toegepast bij de aanhouding of het verhoor, zou ik daar zeker van op de hoogte zijn gebracht.’’