nieuws

19 apr 2001, 00:12

‘Zelfmoordconsulenten’ aangehouden door Groningse politie

Net nu er in Nederland een hevige discussie woedt over de ‘pil van Drion’ heeft de Groningse politie twee ‘zelfmoordconsulenten’ aangehouden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie Groningen heeft een 58-jarige man en een 77-jarige vrouw uit Drenthe aangehouden op verdenking van levensberoving op verzoek bij een 81-jarige Groningse met een hersentumor. De verdachten zouden twee zogenaamde ‘zelfmoordconsulenten’ zijn van de stichting De Einder Noord in Nieuw-Annerveen. Wanneer het vergrijp wordt bewezen, kan hen een maximale gevangenisstraf van 12 jaar wachten.
Het lichaam van de bejaarde vrouw werd op 6 april aangetroffen in haar woning. Omdat er onduidelijkheid was over de omstandigheden waardoor zij het leven had gelaten, startte de politie een onderzoek. Hieruit kwam naar voren dat het tweetal betrokken is geweest bij het overlijden van de vrouw, die door verstikking om het leven bleek te zijn gekomen.* Stichting De Einder stelt zich ten doel mensen te begeleiden die dood willen. De zogenaamde ‘zelfmoordconsulenten’ zijn omstreden in Nederland. Advies over zelfdoding is over het algemeen niet strafbaar, hulp bij zelfdoding door niet-medici wel. De recent aangenomen euthanasiewet biedt een regeling die euthanasie die door een arts wordt gepleegd wèl ongestraft mogelijk maakt.