nieuws

22 nov 2000, 00:12

Zeer gunstige effecten zweeftrein op regio, aldus RUG onderzoek

De mogelijke komst van een zweeftrein tussen Amsterdam en Groningen zal de concurrentiepositie van Flevoland, Friesland en Groningen verbeteren ten opzichte van Gelderland, Overijssel, Drenthe en Utrecht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De regelmatig vertrekkende en stoppende metrovariant van de zweeftrein heeft de beste papieren om te worden uitgekozen
Dit blijkt uit een studie van de Rijksuniversiteit Groningen naar de regionale effecten van zes varianten van de Zuiderzeelijn. De metrovariant, die elke tien minuten of vaker vertrekt en stopt in Groningen, Drachten, Heerenveen, Emmeloord, Lelystad, Almere, Amsterdam WTC en Schiphol, heeft de grootste positieve effecten en de voorkeur van het consortium dat de magneetzweeftrein wil uitbaten.
Bij deze variant winnen de provincies Groningen en Friesland samen ruim vierduizend extra arbeidsplaatsen. Overijssel, Gelderland en Drente zullen er door de magneetzweeftrein de komende twintig jaar respectievelijk 2500 en 3800 en 1400 minder banen bij krijgen. Voor Flevoland zijn de gevolgen het grootst. Het onderzoek voorziet vierduizend nieuwe arbeidsplaatsen en 25 duizend extra inwoners voor deze provincie. Zuid en Noord Holland profiteren op kleine schaal van de zweeftrein en de concurrentiepositie van Utrecht, Brabant en Limburg zal relatief achteruitgaan ten opzichte van het Noorden en de Randstad.
De voordelen van de zweeftrein zitten volgen teamleider en onderzoeker prof. J. Oosterhaven niet zozeer in een groei van de nationale werkgelegenheid, als wel in een regionale herverdeling van banen en bevolking. ,,De komst van de zweeftrein vergroot de flexibiliteit op de arbeids- en woningmarkt. Aan de ene kant kunnen bedrijven in Amsterdam putten uit een veel groter reservoir van arbeidskrachten om hun vacatures te vullen. Aan de andere kant zullen banen verschuiven van regio’s met een overspannen arbeidsmarkt naar regio’s die dat probleem niet hebben of waar zelfs grote werkloosheid heerst.’’
De studie verwacht ook dat mensen die in de Randstad werken, sneller elders gaan wonen, en dan vooral in Flevoland en Zuid-Friesland. Met de komst van de zweeftrein wordt het voordelig om in plaats van een duur, klein huisje buiten Amsterdam, een goedkoper en groter huis te kopen in het dan snel bereikbare Friesland of Groningen.