nieuws

21 feb 2001, 00:12

Zeehondensterfte bij crèche Pieterburen zet niet door

Een onbekende zeehondenziekte in de Waddenzee waaraan tot nu toe vijf zeehonden in de crèche in Pieterburen zijn gestorven, zet niet door. Er zijn de afgelopen dagen althans geen dieren in de crèche meer gestorven. De eerder gestorven dieren leden aan een infectie met een morbilisvirus, maar welk virus uit deze groep dat precies is geweest, is nog niet bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Prof. dr. A. Osterhaus, voorzitter van de wetenschappelijke adviescommissie van de Zeehondencrèche Pieterburen, vreesde eerder deze maand dat de zeehonden het slachtoffer waren van het zeehondenziektevirus dat in 1988 zorgde voor een halvering van de zeehondenpopulatie in de Waddenzee.
‘We weten nog steeds niet exact welk virus het is geweest, dat hopen we over een week wel te kunnen melden. Maar er zijn in elk geval geen aanwijzingen dat de ziekte doorzet, er is geen extra verhoogde sterfte. Dat is vooralsnog geruststellend’, aldus de aan de Erasmusuniversiteit verbonden onderzoeker. Maar welk virus het ook is, er is in elk geval een vaccin beschikbaar, zodat de dieren die in Pieterburen binnen gebracht worden in elk geval gevaccineerd kunnen worden. Het is niet bekend hoe de in het wild levende dieren op het virus reageren.Dat hangt af van hun conditie en van de vraag of ze inmiddels resistent zijn voor het virus.