nieuws

05 feb 2001, 00:12

Zeehondencreche vreest terugkeer dodelijk virus in Waddenzee

De afgelopen weken zijn in de Zeehondencrèche in Pieterburen vijf zeehonden overleden. Uit sectie en virologisch onderzoek blijkt dat de dieren zijn gestorven aan de morbillivirusinfectie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De dieren zijn recent bij de crèche binnengebracht en bleken geïnfecteerd. Dit wijst erop dat het virus op dit moment in de Waddenzee aanwezig is. Om besmetting van de reeds in Pieterburen levende dieren te voorkomen worden alle binnengebrachte dieren in quarantaine geplaatst. Voor zover bekend zijn er geen besmette dieren in de crèche in Pieterburen aanwezig, aldus professor A. Osterhaus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
In 1988 stierf de helft van de zeehondenpopulatie in de Waddenzee aan het virus. De kans dat dieren aan de ziekte overlijden is vrij groot. Vooral jonge zeehonden zijn er vatbaar voor.
De Erasmus Universiteit onderzoekt momenteel of het hier het zeehondenziektevirus of het klassieke hondenziektevirus betreft. Beide virussen worden in verband gebracht met sterfte onder zeehonden.