nieuws

29 aug 2001, 00:12

Zeehondencreche en Urker vissers zamelen in Noordzee gevonden netten in

De Zeehondencreche Pieterburen is samen met de visafslag in Urk een actie begonnen om visnetten die gevonden worden op de Noordzee in te zamelen. Door zoveel mogelijk netten die voor vissers geen waarde meer hebben in te zamelen willen ze voorkomen dat de netten in het water belanden waar ze een groot gevaar vormen voor de zeehonden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens directeur Leny ’t Hart worden zeehonden steeds vaker het slachtoffer van netten die achterblijven in de Noordzee. Daardoor komen jaarlijks tientallen zeehonden op gruwelijke wijze om.
‘We hebben de actie bedacht samen met de Urker vissers waar we al 25 jaar mee samenwerken. Zij hebben er zelf ook last van wanneer ze kapotte netten in hun eigen netten aantreffen. Ook zij zien vaak hoe gevaarlijk die netten zijn, niet alleen voor de zeehonden maar ook voor vogels, dolfijnen of bruinvissen. En er liggen nogal wat netten in zee: bijna wekelijks krijgen we melding van dieren die vastzitten’, aldus ‘t Hart.
De ingebrachte netten worden vooralsnog opgeslagen bij de creche. ‘Ik heb geen idee hoeveel er binnen komt, maar ik verwacht er veel van’. Volgens haar zal de samenwerking met de Urker vissers, mogelijk nog worden geïntensiveerd. ‘We hopen afspraken te kunnen maken over een systeem van monitoring van de zee door de vissers. Dat houdt in dat telkens wanneer ze bijzondere dieren zien ze dat even ons melden. Dat vergroot de kennis het leven op- en in Wadden- en Noordzee aanzienlijk’