nieuws

26 jul 2000, 00:12

Zeehondencrèche beleeft recordjaar

Zeehondencrèche Pieterburen heeft vorig jaar een recordaantal van 236 zieke zeehonden opgevangen. Oorzaak was een plotselinge toename in december. Toen werden in korte tijd tientallen zeehonden met longworminfectie en longontsteking binnengebracht. Wegens plaatsgebrek lagen de dieren zelfs in kantoorruimtes.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit heeft de zeehondencrèche maandag in het jaarverslag gemeld. De meeste dieren herstelden spoedig. Om meer inzicht te krijgen in het ontstaan en debehandeling van longwormen start de crèche dit najaar een onderzoek. Dit gebeurt samen met de Rijksuniversiteit Gent en de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Het centrum onder leiding van Lenie 't Hart heeft vorig jaar totaal 168 zeehonden uitgezet. Totaal zwommen er in 1999 ongeveer 2500 van deze dieren in de Waddenzee, 5 procent meer dan het jaar ervoor. Verbeteren van de populatie is het voornaamste doel van het centrum, dat 29 jaar geleden is opgericht. Naast de verzorging van zieke dieren wordt veel voorlichting en onderzoek gedaan. Het centrum is uitgegroeid tot een internationaal kenniscentrum van zeehonden.
Het centrum dreigde in januari nog van Groningen naar Friesland te verhuizen. 't Hart klaagde over te weinig medewerking van de provincie Groningen en gemeentebestuur. Dit geschil is later opgelost.
Het centrum ontving vorig jaar de meeste inkomsten (totaal 3,2 miljoen gulden) van donateurs, collectes en nalatenschappen. Hiervan ging bijna twee miljoen gulden naar zeehondenzorg, dat is 57 procent van de totale bestedingen. Andere uitgaven waren onder meer voor fondsenwerving en onderzoek.