nieuws

27 sep 2000, 00:12

Zeehonden trekken steeds sneller weg uit Waddenzee

De zeehonden in de Waddenzee verblijven daar steeds korter. Voedselgebrek of verstoring kunnen de oorzaken zijn, vermoedt de Zeehondencreche Pieterburen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zeehonden baren in de zomer hun jongen in de Waddenzee. Normaal gesproken blijven ze daar een groot deel van het jaar hangen, voordat ze naar de Noordzee zwemmen. Dit jaar blijkt uit een telling dat veel beesten nu al naar de Noordzee zijn gezwommen.*
,,Het kan aan een gebrek aan voedsel liggen, maar ook aan teveel verstoring”, zegt Lenie ’t Hart van de Zeehondencreche Pieterburen. Ze vertrekken in ieder geval als de donder naar de Noordzee.” Om meer duidelijkheid te krijgen voert de Zeehondencreche voortaan ook in de winter tellingen uit, iets wat al jaren niet meer gebeurde. De tellers maken daarbij gebruik van geavanceerde digitale camera’s.
Deze maand telde de Zeehondencreche meer dan tweeduizend zeehonden op het wad. Van ’t Hart relativeert dit hoge aantal. “Het gaat ons meer om de verdeling van de populatie en de schommelingen daarin.