nieuws

28 sep 2001, 00:12

Zaterdag 'Dag tegen geweld' voor respect en veiligheid

Zaterdag aanstaande is ‘de dag tegen geweld’. Het is een initiatief van de bekende Stichting Groningen Veilig, stichting Tsjin Sinleas Geweld uit Friesland en de nieuwe Drentse stichting MUUR tegen Geweld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’Alleen in een wereld zonder maatschappelijke, politieke en sociale- en economische uitsluiting zal minder geweld zijn,’’ menen de initiatiefnemers van de Stichting Groningen Veilig, waaronder de bekende advocaat Jaap de Ruijter de Wildt. Nabestaanden, vrienden en vertegenwoordigers van organisaties tegen zinloos geweld zien de dag als een gelegenheid te wijzen op een veiliger maatschappij. ‘’In een tijd van extreem geweld, de steeds harder wordende roep om vergelding en van oorlogsdreiging is bezinning en waakzaamheid geboden.’’
In Leeuwarden wordt een boom voor respect in het Leeuwarderbos onthuld. Bij de boom komt een gedenksteen. De plechtigheid zal een sober karakter hebben, meltdt de organisatie.
De opmaat tot deze onthulling is een tocht tegen geweld. Deze tocht gaat van start bij de Prinsentuin en vervolgens lopen de deelnemers naar het Waagplein. Tijdens de tocht wordt een lint met namen van slachtoffers van geweld meegedragen. Dit lint zal worden aangeboden aan de vereniging Ouders van een vermoord kind.