nieuws

24 nov 2016, 11:11

Zakenman verdacht van omkoping Google-directielid

Zakenman verdacht van omkoping Google-directielid

Justitie heeft besloten vervolging in te stellen tegen de Nederlandse zakenman en vroegere directeur van vastgoedbedrijf TCN Rudy Stroink. Hij wordt er van verdacht tussen 2008 en 2010 aan een toenmalige Google-directeur steekpenningen te hebben betaald. Dat meldt vandaag het Financieele Dagblad. De omkopingsaffaire zou te maken hebben met de eerste locatie van een datacenter van Google bij de Eemshaven, maar Google ontkent dit in een reactie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De verdenking betreft een omkopingszaak waarbij het zou gaan om 1,7 miljoen euro aan steekpenningen aan de Google-directeur Simon Tusha.

De verdachte transacties zouden al tussen juli 2008 en maart 2010 hebben plaatsgevonden. Stroink stond toen aan het hoofd van het inmiddels failliete TCN en onderhandelde toen met Google-directeur Simon Tusha. Deze heeft eerder dit jaar een bekentenis afgelegd, en vertelde daarbij te zijn omgekocht door bedrijven uit het Engeland en Nederland. Het zou gaan om TCN in Nederland en Evolved IT in het Verenigd Koninkrijk.

Bij de verdenking zou het gaan om het eerste, kleine datacenter van TCN dat Google vanaf 2006 huurde en dat in de Eemshaven stond, en dus niet om de bouw van het grote datacenter van Google in de Eemshaven dat nu op het punt staat geopend te worden.

Het eerste contact voor de bouw van dit grote nieuwe datacenter in de Eemshaven werd pas in 2012 werd gelegd, toen TCN al failliet was. Google laat weten zich in deze zaak zelf ook als slachtoffer te beschouwen.