nieuws

10 jan 2001, 00:12

‘Wonderaluminium’ uit Groningen zeer in trek in Italië en Spanje

De provincie Groningen is een nieuw technologisch exportprodukt rijker dat blijkt aan te slaan in Italië en Spanje. Het gaat om een nieuw type aluminium. Vanuit het buitenland is er al vraag naar dit ultrasnel stollende aluminium uit Delfzijl, zo meldt vanmiddag het Nieuwsblad van het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het artikel op pagina 3 in het Nieuwsblad van het Noorden van vanmiddag gaat het om aluminium gemaakt door het bedrijf RSP in Delfzijl. RSP is het enige bedrijf in de wereld dat dit ultrasnel stollende aluminium maakt. Het is net zo sterk als titanium, maar de helft goedkoper. Het kan dienen als grondstof voor de bouw van een nieuwe generatie motoren, waarin de kracht- en hitte-ontwikkeling te groot zijn voor de huidige materialen.
RSP laat in het Nieuwsblad weten dat de Spaanse motorfabrikant Derbi een order heeft geplaatst voor de levering van zuigers in 125 cc motoren. Daarmee is een bedrag gemoeid van 10 miljoen gulden.
Volgens directeur F. Dom zijn ook Italiaanse fabrikanten zeer geïnteresseerd in het Groningse ‘wonderaluminium’. Ze hebben monsters aangevraagd en testen het aluminium nu wereldwijd. RSP werkt samen met de TU in Delfzijl. Overigens is de fabriek van RSP in Delfzijl nog niet helemaal klaar. Voorlopig geschiedt de produktie van het proefmateriaal nog in Kampen. De nieuwe fabriek in Delfzijl gaat in mei op. Meer hierover in het Nieuwsblad