nieuws

02 aug 2001, 00:12

Wim Grijze: “Parkeergarage is onontbeerlijk”

“De Noordzijde moet helemaal met de grond gelijk gemaakt worden,” vindt Wim Grijze (74) van de wijkraad Paddepoel en deelnemer van het Grote Markt Forum.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Zoals de Noordzijde er nu uitziet is het een vreselijk saaie boel. En ongezellig ook.” Liever zou Grijze zien dat de V en D verdwijnt en dat er een mooi gebouw voor in de plaats komt. “Waar het warenhuis dan heen gaat, maakt me niet uit. Als het maar verdwijnt,” zegt Grijze stellig.
De Noordzijde zou wat betreft de gezellige uitstraling een hoop kunnen leren van de overkant, de zuidzijde, vindt de 74-jarige. “Dat ziet er allemaal wel mooi en sfeervol uit. Dat moet aan de kant van de V en D toch ook kunnen?” Een paar gezellige terrassen en wat horecagelegenheden zouden al een hoop goedmaken, is de verwachting van Grijze.
“Ik ben geen architect of kunstenaar hoor,” verduidelijkt hij, “maar als ik het voor het zeggen had dan koos ik voor moderne architectuur.” Dan kan hij meteen even wat rechtzetten: “Ik ben dan misschien al wat ouder, maar dat wil echt niet zeggen dat ik niet van modern houd.” Het mooiste zou het volgens hem zijn om de stijl van het Waagstraatcomplex in de rest van de binnenstad voort te zetten.
De plannen om aan de Oostzijde van de markt een schouwburg te realiseren, zijn door Grijze positief ontvangen. “Een schouwburg op die plaats zou echt ideaal zijn,” vindt hij. Wel is Grijze van mening dat een parkeergarage onder het culturele centrum dan onontbeerlijk is. “Want in deze moderne tijd kan het toch niet zo zijn dat je daar lopend naar toe moet?”
Naast een nieuwe Noordzijde, een stadsschouwburg en vooral veel gezelligheid hoopt Grijze op een toename van het winkelaanbod op en rond de markt. “In de binnenstad leeft men van de winkels, dus het is heel belangrijk dat het aanbod beter wordt. We moeten echt zorgen dat we meer mensen trekken,” besluit Grijze.