nieuws

10 dec 2012, 16:04

Willem Lodewijk Gymnasium uit Groningen behaalt finaleplek bij NK Debatteren

Het Willem Lodewijk Gymnasium uit Groningen heeft bij de voorronde van het NK Debatteren voor Scholieren een plek weten te bemachtigen voor de finale op zaterdag 19 januari in Leiden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het debatteam behaalde de negende plaats. Er deden 31 scholen aan deze voorronde mee, waarvan per voorronde de beste elf scholen doorgaan. Er nemen in totaal 115 scholen aan het kampioenschap deel. De scholieren debatteerden over actuele maatschappelijke thema’s zoals ons pensioenstelsel en ons immigratiebeleid.


Nederlands Debat Instituut


Het toernooi voor havo/vwo-scholieren vindt dit jaar voor het vijftiende jaar op rij plaats. Het kampioenschap wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en ondersteund door de Pensioenfederatie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Universiteit Leiden en Gemeente Leiden.
 

Drie voorrondes


Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De voorrondes vinden plaats op het Niftarlake College in Maarssen op vrijdag 23 november, vrijdag 30 november en vrijdag 7 december. De scholieren weten de debatstellingen al sinds een aantal weken, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor of tegen moeten zijn. De beste scholen gaan door naar de finale op de Universiteit Leiden op zaterdag 19 januari 2013.
 

Debatvorm


De debatvorm op het NK Scholieren is het ‘parlementaire debat’. Bij deze debatvorm bestaat een debatteam uit drie debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van drie minuten houden waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury de winnaar van het debat op basis van argumentatie, presentatie en taakuitvoering.
Nederlands Debat Instituut


Het Nederlands Debat Instituut heeft als missie om het debatonderwijs in Nederland naar een hoger niveau te tillen, onder andere door het organiseren van landelijke debattoernooien in alle lagen van het onderwijs via www.schooldebatteren.nl.