nieuws

03 jul 2001, 00:12

Willem-Alexander en Máxima zien landbouw en gas in Groningen

Kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta krijgen ‘typisch Groningse zaken als landbouw en gas’ te zien wanneer zij op bezoek komen. Na de zomer begint het paar aan een reeks kennismakingsbezoeken aan de Nederlandse provincies.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wanneer Groningen aan de beurt is, is nog niet bekend. Kabinetschef J. Visser van de provincie hoopt dat de datum snel bekend wordt gemaakt. ‘We moeten het programma nu wel heel snel kennen, want Nederland gaat dadelijk voor zes weken dicht’, verklaarde Visser gisteren in NRC Handelsblad.
Máxima wordt momenteel door een aantal mensen ingewijd in de Nederlandse maatschappij. Daarbij hoort het kennismakingsprogramma met de provincies. De bedoeling is dat de bezoeken meer behelzen dat een publieke verschijning met vriendelijke gewuif, zoals eerder dit jaar in de Keukenhof.
De provincies moeten één of meer thema’s kiezen die de leidraad vormen bij het bezoek. Zij hebben de plannen daarvoor inmiddels ingediend. De Commissarissen van de Koningin hebben vorige week een gesprek gehad met de particulier secretaris en een hofdame van het paar, bevestigt Visser.
De data voor de reeks bezoeken aan provincies hangen vooral af van de agenda van de kroonprins. Die heeft al verplichtingen voor onder meer het Internationaal Olympisch Comité, waterbeheer, de Raad van State, De Nederlandse Bank en de KLM, waar Willem-Alexander als piloot werkt.